16. 04. 2024 - 11:30
KLAFURIĆ: Uvođenjem VAR-a će se dodatno osnažiti kvalitet...
907
Shares
KLAFURIĆ:  Uvođenjem VAR-a će se dodatno osnažiti kvalitet fudbala u BiH i povjerenje u suđenje

KLAFURIĆ: Uvođenjem VAR-a će se dodatno osnažiti kvalitet fudbala u BiH i povjerenje u suđenje

16. 04. 2024 - 11:30
0
Shares

Trener Veleža je, između ostalog, govorio o uvođenju VAR-a u bh. fudbalTrener Veleža, Dean Klafurić, dao je zanimljiv intervju zagrebačkim Sportskim novostima gdje je govorio o brojnim temama.

Klafurić se, prije svega, osvrnuo na aktuelnu sezonu u WWin ligi BiH, te je dodao kako su rezultati Rođeni iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu.- Rezultati su nam realno iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu, i naravno da sada ambicije imaju drugu konotaciju. No, moramo biti čvrsto na zemlji i nastaviti raditi kao do sada. U svakoj utakmici davati maksimum, razmišljati o svakoj sljedećoj i koncentrirati se. Budemo li na nivou, onda će nas rezultat nagraditi. Treći smo, tri boda u plusu nad Sarajevom, koji će biti i jedan od suparnika u preostalih osam kola, kazao je Klafurić.- Rezultati su nam realno iznad prvobitnih očekivanja za ovu sezonu, i naravno da sada ambicije imaju drugu konotaciju. No, moramo biti čvrsto na zemlji i nastaviti raditi kao do sada. U svakoj utakmici davati maksimum, razmišljati o svakoj sljedećoj i koncentrirati se. Budemo li na nivou, onda će nas rezultat nagraditi. Treći smo, tri boda u plusu nad Sarajevom, koji će biti i jedan od suparnika u preostalih osam kola, kazao je Klafurić.- Kao i oni koji nisu poznavali zbilju bh. fudbala, imao sam neke predrasude. Uvjerio sam prilično brzo da je liga u punoj ekspanziji. Ulaže se puno u infrastrukturu, a posebno je važno da obnavljaju travnjake, koji su kao i Hrvatskoj nedavno, hibridi. Gotovo su svi u ligi dobili modernije terene i, to je, kao i kod nas, odmah podiglo nivo kvalitete igre. Od iduće sezone će se uvesti VAR i to će dodatno osnažiti kvalitetu fudbala i povjerenje u suđenje. Moram reći da sam u tom kontekstu vrlo dojmljen da BiH ima takvu klasu od suca kakav je Irfan Peljto. Mi u Hrvatskoj nažalost nemamo suca takvog nivoa, koji može biti veliki uzor drugima i pogotovo mlađima, kazao je Klafurić.

Kako biste usporedili stvarnost HNL-a i BiH lige?

- Mislim da za sada HNL i dalje ima obučenije mlade igrače, viši nivo rada u omladinskim kategorijama. Isto tako činjenice ukazuju da naši klubovi imaju bolje finansijske mogućnosti, stabilniji su, liga je jače tradicije. Osjećam da u BiH gledaju prema HNL-u kao referentnoj točci i model koji slijediti. Ono što vidim kao veliko bogatstvo bh. fudbala to je talenat igrača. Kod njih je izraženija izvorna fudbalska strast mladih, glad za igrom i napredovanjem. Nažalost, kako je i kod nas infrastruktura za rad sa mladima deficitarna, u BiH je još teže. Bez pravih uslova, treninga i organizacije teško je raditi ozbiljnije iskorake u bilo kojem fudbalu, kazao je Klafurić. 

(oslobođenje.ba)

Učitaj još novosti