23. 07. 2014 - 19:27
Zašto Barcelona mijenja svoju filozofiju?
907
Shares
Zašto Barcelona mijenja svoju filozofiju?

RASTROŠNI KATALONCI

Zašto Barcelona mijenja svoju filozofiju?

B. T.
23. 07. 2014 - 19:27
0
Shares

Barcelona i Real Madrid oduvijek su označeni kao klubovi među kojih postoji razlika. Iako oba kluba imaju dovoljno novca za trošenje i svaki marketinški potez im donosi novac, rijetko su kada bili slični po tim stvarima.

A ta razlika bila je istaknuta posljednjih nekoliko godina. Jedni su bili ekipa puna igrača koji dolaze iz različitih krajeva svijeta pod svjetla pozornice da bi uspjeli. S druge strane, tim koji se oslanjao na igrače iz vlastitog pogona i od njih stvarao zvijezde.

Međutim, situacija se sada promijenila, i Real i Barcelona najbolje moraju kupovati.

Nakon dolaska Luisa Enriquea, neki dobro poznati Katalonci više nisu u klubu. Cesc Fabregas nije imao prostora pa se vratio u Englesku, gdje će sljedeće sezone igrati za Chelsea. Victor Valdes još uvijek se oporavlja od povrede koljena, ali je slobodan igrač pa će nakon potpunog oporavka vjerojatno odlučiti gdje će nastaviti karijeru. Carles Puyol odlučio se za mirovinu, a kao njegova zamjena tu je stigao Francuz Jeremy Mathieu. U napadu mjesto će zauzeti Neymar i Luis Suarez, što u prijevodu znači da nema mjesta za Pedra, a Bojan je već odlučio napustiti klub i potpisati za Stoke City, piše Goal.com.

U ekipi će sljedeće sezone igrati više igrača koji su stigli sa strane, nego što ih je stiglo iz La Masije, a to se čini kao potpuno preoblikovanje Barcelone.

Barcelona bi sljedeće sezone trebala izgledati ovako: Claudio Bravo; Jordi Alba, Mathieu, Gerrard Pique, Dani Alves; Rakitić, Busquets, Iniesta; Neymar, Messi, Suarez.

To znači da klub u prvih 11 ima sedam igrača koji su stigli u velikim transferima, te nitko od njih nije prošao proces kao Busquets, Pique, Messi ili Iniesta.

La Masia je bila pojam škole koja je svake godine rađala nove zvijezde, ali u vrijeme kad im prijeti finansijski 'fair play' Barca se okrenula drugoj politici, politici kupovanja igrača.

U isto vrijeme, igrači kao što su Thiago Alcantara, Cuenca i Tello morati su potražiti nove sredini jer za njih uz silna pojačanja nije bilo mjesta. Barca se okrenula politici koju je do ne tako davno kritizirala mnogo puta. Hoće li to donijeti rezultate?

Učitaj još novosti