17. 08. 2013 - 11:06
Klupa Dinama skuplja od prvog tima Hajduka
907
Shares
Klupa Dinama skuplja od prvog tima Hajduka

Za čak 50 miliona kuna

Klupa Dinama skuplja od prvog tima Hajduka

Slobodna Dalmacija
17. 08. 2013 - 11:06
0
Shares
Poraz od Dile Gori u Tbilisiju i eliminacija iz Europe, još jednom već prije Velike Gospe, vratila je Hajduk u stvarnost HNL-a. Nakon tradicionalno euforičnog uvoda u sezonu bez obzira što ovog ljeta i nije bilo zvučnih pojačanja Hajduk će sada u sljedećih mjesec dana do gostovanja Dinama imati samo jednu utakmicu na Poljudu, susret sa Slaven Belupom. Malo pravih uzbuđenja je ostalo bez Europe na Poljudu. [egida]Jasno je da već godinama Dinamo ima skuplju momčad od Hajduka koji grca u financijskim problemima[/egida] A kraj europskog sna je bio, htjeli to priznati ili ne, realnost. Boli doduše eliminacija od protivnika za kojeg ni velika većina nogometnih zaljubljenika nije uoči ždrijeba čula, no Gruzijci su se pokazali u dvije utakmice kao prije svega zrelija, konkretnija, čvršća momčad.

hajduk-torcida

‘Bijeli’ su još zeleni. Nije lako nešto napraviti u Europi s kadrom u kojem tek jedan igrač, Avdija Vršajević, ima više od 25 godina. Preskočilo se Turnovo, ali Dila Gori je bio bolji. Možda je igra Hajduka u odnosu na Gruzijce ostavila ljepši dojam, Hajduk je na Poljudu imao i kudikamo više prilika, ali ocjene za umjetnički dojam u nogometu još uvijek ne odlučuju pobjednika. Uostalom i da se to gledalo slavio bi Hajduk samo na Poljudu, Dila je u uzvratu zasluženo potvrdila prolaz. A zašto je Hajduk još jednom rano ispao iz Europe dok je Dinamo na korak do trećeg uzastopnog plasmana u skupinu Lige prvaka od kojeg ga dijeli protivnik kojeg bi objektivno trebali preskočiti, bečka Austrija, najbolje pokazuju i brojke. One su vrlo egzaktne. Izračunamo li po transfermarktu vrijednost prvih 11 igrača Hajduka, momčadi koja je startala u uzvratnom susretu protiv Dile Gori doći ćemo do ukupne vrijednosti sastava od 9.750.000 eura.

hajduk_590978S1

Jasno je da već godinama Dinamo ima skuplju momčad od Hajduka koji grca u financijskim problemima. Zato smo ovaj put vrijednost prve momčadi Hajduka usporedili sa sastavom kojeg smo nazvali Dinamo 2 i došli smo do istog ishoda. Ne, nije riječ o Lokomotivi ni Rijeci, nego smo izračunali koliko bi vrijedio sastav Dinama sastavljen od igrača koji se nisu našli u početnoj momčadi ‘modrih’ za uzvrat trećeg pretkola Lige prvaka protiv Sheriffa u Tiraspolju, susretu odigranom dan prije od onog Hajduka i Dile u Tbilisiju. Dinamo 2 koji čine igrači koji su bili na tom susretu na klupi (Sandomierski, Leko, Brozović, Rukavina, Halilović, Šimunović, Sare, Halilović), na tribinama (Lima, Kramarić) ili su ozlijeđeni i trenutno odsutni (Sammir, Beqiraj) na koncu vrijedi 16.150.000 eura, odnosno gotovo čak dvostruko više od prve Hajdukove momčadi! U prosjeku jedan igrač Hajduka I po transfermarktu vrijedi 886.364 eura, dok svaki član Dinama II ‘piza’ čak 1.468.182 eura.

Zagreb, 01.07.2013 - Nogomet: Zdravko Mamic je odrzao press konferenciju na temu prodaje Jedvaja i Halilovica

[egida]U sastavu Dinama 2 bio bi i Halilović čija se vrijednost na transfermarktu procjenjuje na milijun[/egida] Dok je prvi sastav Hajduka toliko golobrad da dvojica igrača prema transfermarktu još niti nemaju formiranu cijenu (18-godišnji Mikanović i 21-godišnji Bradarić koji su tek izašli na seniorsku prvoligašku scenu), s druge strane najskuplji igrač Dinama 2 još uvijek ozlijeđeni Sammir težak je čak šest milijuna eura. U Hajduku bi modri rezervisti igrali u prvih 11...

dragosoptacropix_nkdinamo_halilovic

U sastavu Dinama 2 bio bi i Halilović čija se vrijednost na transfermarktu procjenjuje na milijun, ali će ga Zdravko Mamić prodati za višestruko veći iznos, možda i za iznos u eurima s osam znamenki. U zadnje vrijeme se barata i o iznosu od petnaestak milijuna eura. Zatim tu je bivši ‘bijeli’ Rukavina, nekadašnji reprezentativac Jerko Leko, skupa inozemna pojačanja Sandomierski, Sare... [egida]Dio refrena poznate pjesme kaže ‘nije u šoldima sve’. Objektivno, nekad jest[/egida] Tu je i zaboravljeni Beqiraj. Sve redom igrači koji bi se vjerojatno našli u prvih 11 Hajduka, no svakako se plaćama ne bi uklopili u aktualne financijske gabarite kluba s Poljuda. Dok Hajduk u prvih 11 ima tek četiri igrača čija vrijednost po transfermarktu prelazi milijun eura, Dinamo i u ovoj drugoj, provizornoj jedanaestorici ima čak sedmoricu ‘milijunaša’.

Nogomet Hajduk - Dinamo 220209

  Dok je prosjek godina te Hajdukove momčadi protiv Dile bio 22,4 godine, u sastavu Dinama koji se suprostavio Sheriffu koji je u prosjeku imao 24,2 godine bio je i 35-godišnji Šimunić koji bi nekih hajdukovcima mogao biti otac, brojni stranci (ukupno deset) u svlačionici bez onih koji su postali ‘domaći’ poput Sammira. Veća vrijednost jednako je veća kvaliteta i zato je Dinamo ‘ubio’ Sheriffa, dok je Hajduk pao od Dile Gori. No tako valjda mora biti. Dio refrena poznate pjesme kaže ‘nije u šoldima sve’. Objektivno, nekad jest. No ovo je put kojim Hajduk mora i želi ići i tu je i stvarni bit one ‘nije u šoldima sve’. Zato je i start ‘bijelih’ u prvenstvo zaslužio pozitivne ocjene, četvrtoplasirana momčad trenera Igora Tudora nakon nepotpunih pet kola ima bod, ali i utakmicu manje do Dinama koji ima mnogo jaču i prije svega širu, internacionalnu momčad na raspolaganju.
Učitaj još novosti