29. 03. 2024 - 10:55
Zvijer se rađala pred očima Grobara: "Upamtite ovo ime" (VIDEO)
907
Shares
Zvijer se rađala pred očima Grobara:

Zvijer se rađala pred očima Grobara: "Upamtite ovo ime" (VIDEO)

29. 03. 2024 - 10:55
0
Shares

Prije skoro 14 godina igrali su Partizan i Anderlecht u 4. kolu Lige prvaka, a na kraju je predstavnik Srbije prošao dalje i igrao grupnu fazu.

Pod vodstvom trenera Aleksandra Stanojevića Partizan je tog ljeta bio sjajan. Prva prepreka bio im je finski HJK kojeg su lako eliminisali, potom su se sastali sa Anderlechtom i u oba meča bilo je 2:2, da bi na penale crno-bijeli izborili grupnu fazu, gdje se doduše nisu proslavili.

U grupi H su igrali protiv Šahtara, Arsenala i Brage te su doživjeli svih šest poraza uz gol-razliku 2:13. Najopasniji po Partizan u dvomeču s Belgijancima bio je Romelu Lukaku, tada još fudbaler koji je tek gradio karijeru.

Lukaku je bio strijelac drugog gola u revanšu u Belgiji za 2:2, te je potom opet zatresao mrežu, ali je slavlje domaćih prekinuto jer je korpulentni napadač bio u ofsajdu. Imao je Lukaku nekoliko prilika, no golman Ilić je spašavao PartizanTih se godina na državnom javnom servisu prenosila Liga prvaka, pa su gleadaoci BHT-a mogli da uživaju u spektakularnim evropskim mečevima, a tada je BiH po prvi put upoznala "belgijsku zvijer",

"Evo Lukakua. Upamtite ovog bnogometaša. Ima 17 godina, a već se našao spisku na A reprezentaciju", govorio je slavni bh. komentator Velid Spaho prije početka prve utakmice Partizana i Anderelchta.

"Ako ga obiđu povrede, siguran sam u to, bit će velika nogometna zvijezda", zaključio je Spaho i zaista je bio u pravu. 17-godišnjak je imao nevjerovatnu karijeru i izrastao u jednog od najboljih napadača današnjice.

Iz Anderlechta je 2011. za 15 miliona eura prešao u Chelsea, potom ga londonski klub posuđivao WBA i Evertonu, koji je otkupio njegov ugovor, a onda ga prodao Interu za čak 84,7 miliona eura. Iz Engleske je otišao u Inter na posudbu, osvojio Scudetto, pa se vratio u Chelsea.

Trenutno igra na posudbi u Romi i sa 30 godina je fudbaler koji se smatra najopasnijim za protivničke odbrane. Ove sezone je odigrao 37 utakmica u Italiji i dao je u dresu Rimljana 18 golova.

Kapiten je belgijske reprezentacije i ima 114 nastupa i 83 gola, te će biti jedna od glavnih zvijezda nadolazećeg Eura u Njemačkoj.

Romeluovi korijeni su iz Konga i on je kao dijete u Belgiji imao teško odrastanje.

"Otac me je svaki dan učio disciplini i ispravnom mentalitetu, kako na terenu, tako i u životu. Naučio me je da poštujem svakoga, da se pozdravim, da gledam ljude u oči. To su jednostavne stvari, ali mi pomažu svakodnevno", izjavio je Lukaku.

On je profesionalnu karijeru počeo u Anderlechtu kada je potpisao ugovor 13. maja 2009. godine. Tada je imao samo 16 godina."Otac je imao snimke svojih golova, a među njima i jedan protiv Anderlechta koji sam zapamtio jer ga je postigao protiv mog omiljenog tima u Belgiji. Očajnički sam želio igrati za Anderlecht, to je jedan od mojih snova koji se ostvario", rekao je Belgijanac.

Učitaj još novosti