07. 09. 2015 - 12:23
Treba vas biti sram: Muhamed Bešić ovo nije zaslužio!
907
Shares
Treba vas biti sram: Muhamed Bešić ovo nije zaslužio!

DA LI VAS JE SRAMOTA?

Treba vas biti sram: Muhamed Bešić ovo nije zaslužio!

Ahmed PAŠALIĆ
07. 09. 2015 - 12:23
0
Shares

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu je sinoć u Zenici savladala ekipu Andore sa 3:0.  

Neočekivano borben meč su odigrali gosti, kojima su naši reprezentativci 'rutinski' postigli tri gola u prvom poluvremenu i do kraja utakmice čuvali se povreda i bilo kakvih duela.

Gostujući sastav je u BiH doputovao sa idejom da iskoriste jedinu stvar koja povezuje sve sportske ekipe, bezobrazne startove i 'divljačku odbranu'. Od početka susreta počele su provokacije reprezentativaca Andore, na koje naši reprezentativci nisu nasjedali, a posebno moramo istaći nesportski potez jednog stopera Andore nad Emirom Spahićem prilikom jednog prekida u prvom poluvremenu. Dobro su reprezentativci Andore analizirali igru reprezentacije BiH, pa nije slučajno što su odabrali baš Emira Spahića za ovakve poteze. Spaha je ostao sabran i pokazao kakav je profesionalac. 

Gol Ermina Bičakčića posebno raduje a kasnije ćemo objasniti zašto baš ovo spominjemo.

11997298-10207286985074639-1787895792-n

Sredinom drugog poluvremena desio se incident na terenu kada je Muhamed Bešić ostao ležati na travi nakon jednog pogubnog starta reprezentativca Andore. Usporeni snimak je pokazao kako je start bio za direktnog crvenog kartona, ali stvari su se odvijale brže od očekivanog. 

Popularni Mume se pridizao sa travnjaka u Zenici i prema grupi reprezentativaca Andore bacio žvaku, dok je sudija još uvijek vagao o tome da li se radilo o faulu za crveni karton. Reprezentativci Andore kao programirani vrše pritisak sudiju, koji Muhamedu pokazuje crveni karton a on oborene glave napušta Bilino polje. 

Ovaj momenat je bio preteka dešavanja nakon utakmice. Pritisak pojedinih medija (koji se slobodno mogu pronaći u tekstu) je bio nevjerovatan. Počeli su sa indirektnim prozivanjem Muhameda Bešića a završili sa nazivima 'amater', 'seljak', a čak su napali i publiku na Bilinom polju, nazvavši je pogrdnim imenima, zbog podrške koju su uputili Bešiću nakon ovog starta. 

Istinski navijač reprezentacije se mogao zapitati da li je ovo stvarnost, da momak koji je u četvrtak, zajedno sa Edinom i Asmirom, prozvan najvećim ratnikom na terenu, odmah sada biva prozivan. Jedna narodna kaže: ''Možeš 99 puta biti dobar, ali ako 100. put ne budeš, ne valjaš''. Iskreno i bez trunke srama vas pitam: ''Da li vas je sramota!?''

Pojedini su išli toliko daleko da su već sada objavili kolika će kazna biti za Muhameda Bešića (''navodno ga neće biti ni u baražu''), dok su drugi u sarkastičnom tonu spominjali 'Bešićevo zaustavljanje Messija'. Gospodo novinari, znate li da Muhamed Bešić ima samo 23 godine i da je pred njim još decenija reprezentativne karijere, a već sada je starter u reprezentaciji. Nije to nikakva hvala Muhameda, on je jedan igrač u svojoj reprezentaciji i u svom najdražem dresu, a drugi igrač u klubu u kojem zarađuje novac. Pogledajte malo oko sebe i razmislite o primjerima igrača koji igraju suprotno od Muhameda, kojih na travnjaku u dresu BiH gotovo pa nema, dok u svojim klubovima igraju nekoliko puta agresivnije. 

Tačno je da bez Muhameda u susretu sa Welsom bi mogli imati problema, ali način na koji se odnosite prema jednom reprezentativcu je katastrofalan. Gospodo novinari primjenite trunku pedagogije u svome tekstu, lijepo se obratite Muhamedu, mladiću koji još uvijek srasta u pravog igrača, te mu pružite potporu ali ukažite da to što je uradio i nije bilo toliko pametno. Kako je novinarstvo spalo na jako niske grane, govori činjenica da su se provlačile rečenice kao što je ona da je sebi zabetonirao poziciju na klupi u Evertonu. Kakvim riječima onda možete opisati takvog čovjeka, koji tako nešto može napisati!? Očito da takav čovjek sitne noćne sati provodi ispred televizijskih programa na kojima se nalaze program tarota i 'gatara'. 

besic

Muhamed Bešić je pogriješio i ne bježimo od toga, ali da li se trebao pokloniti novinarima nakon susreta? Sedmica naše reprezentacije je izašla sa terena pognute glave, dajući do znanja da je već tada osjetio koliku grešku je napravio. Nakon susreta je ponovio isto, pognute glave je izašao sa stadiona. Pojavio se video od nekoliko sekundi koji su mnogi mediji prenijeli, na kojem se jasno vidi ali i čuje da niko Muhameda nije pozvao na intervju te da Muhamed nikome nije dao do znanja da je 'mangup'. Međutim, svi Vi koji ste pogledali taj isti video, možete primjetiti osmijeh novinara u zadnjoj sekundi klipa. Taj osmijeh govori mnogo više od onoga što je Muhamed na terenu uradio, govori o onome što se dešavalo nakon utakmice dugo u noć, te jutros. 

Da li je web novinarstvo (koje je preuzelo prvo mjesto klasičnom novinarstvu) spalo na tako niske grane, da smo spremni pokazati koliki smo licemjeri da bi ostvarili što više klikova na naše stranice? Uostalom, šta je to Muhamed mogao kazati okupljenim novinarima? Sigurni smo da će Muhamed javno kazati riječi kajanja zbog onoga što je uradio, ali šta je još mogao reći? Nasjeo je na provokacije dvije strane, reprezentacije Andore i pojedinih novinara BiH. 

11991124-10207287179239493-428426850-o

U vrijeme kada im ne ide u kvalifikacijama, te su im preostale još male šanse da se plasiraju na EURO, našim reprezentativcima ne treba ovo što su im pojedinci uradili. Pokažite tim momcima da smo uz njih kao pravi navijači, i kada pobjeđuju i kada gube. Podržimo ove momke, jer im ne treba više afera novinarske šutnje kao što je bila ona na relaciji Džeko-novinari i Spahić-novinari. Svi reprezentativci i selektor Mehmed Baždarević su nakon utakmice ostali pribrani i šutnjom podržali Muhameda Bešića. Selektor Baždarević je osjetio nadolazeća dešavanja, pa čak otvoreno kazao kako će karton Bešića riješiti u svlačionici. Čitaoci su ostali iznenađeni te se javno pitali da li je moguće da se javno pišu ovakve stvari. Dovoljan je to pokazatelj kako to nije mišljenje većine i tako i treba da bude. 

Svi smo mi dio svih reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ne dozvolimo da bilo ko dira u reprezentaciju i svjesno i ciljano ruši atmosferu. Sinoć smo porazili Andoru i to je vijest koju trebamo pročitati i razumjeti. Ostale vijesti zanemarimo, jer ne postoji način da se prestane sa takvim radom. Za nešto više od mjesec dana dočekujemo Vels, nadajući se da ih možemo poraziti. 

A do tada 'Volim Ljiljane' i 'Hajmo Bosno'!

 

(Uživajte u ostatku fotografija Muhameda Bešića, fotografa Amara Delića)

11995725-10207287178639478-1041456032-n

11999310-10207287179199492-616680369-o11999310-10207287179199492-616680369-o

 

Učitaj još novosti