19. 08. 2015 - 18:18
Kako država dijeli novac za bh. sport: Za šampione ništa, za...
907
Shares
Kako država dijeli novac za bh. sport: Za šampione ništa, za poltrone svašta

SRAMOTNO

Kako država dijeli novac za bh. sport: Za šampione ništa, za poltrone svašta

Radiosarajevo.ba
19. 08. 2015 - 18:18
0
Shares

Zlatni dječaci Bosne i Hercegovine zamalo su ostali bez medalje na Evropskom prvenstvu. Priča je poznata: prvo zamalo nisu otišli, pa im je bio upitan smještaj u hotelu, nisu imali novca za kotizaciju, te su im pred utakmicu polufinala rekli kako će morati napustiti takmičenje ne uplate li novac.

Srećom, našao se tu bh. Vitez, i to ne bilo koji, već FIS Pere Gudelja koji je platio nedostajući novac.

Kadetska košarkaška reprezentacija zahvaljujući dobrom srcu potom je napravila noć za historiju. Pobijedivši Litvaniju, rezultatom 85:83, osvojili su zlato i popeli se na tron evropske košarke.

Očekivano, javnost je bila zgrožena političkom tišinom i potpunim izostankom osjećaja da se ovu djecu moralo "pogurati". Ako se u budžetu ove godine moglo izdvojiti osam miliona maraka za njihove telefonske račune, valjda se moglo naći i 20 hiljada KM za ove mladiće, minimum.

Da ne govorimo o tome da je ove godine u budžetu za plaće zaposlenih u državnim institucijama izdvojeno, pazite ovo, vrtoglavih 538 miliona KM!

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić jučer je, tokom susreta s dječacima, priznao i prihvatio kritiku. Ocijenio je kako "mora biti bolje", ali je i dodao kako su naslijedili budžet u kojem stavka za sport iznosi NULA konvertibilnih maraka.

Nula za jednog Amela Tuku, nula za košarkašice koje su osvojile zlato na Evropskom prvenstvu, nula za prvake koji su osvojili sve što se može osvojiti, naše šampione iz reprezentacije u sjedećoj odbojci, nula za medalje koje su naša blaga donijela sa Specijalne olimpijade. Nula za zlatne dječake.

Inače, u posljednjih pet godina Vijeće ministara BiH tri je puta smanjivalo budžetski grant za sport, pri tome se prošle godine dijelilo kako se kome sviđalo, bez ikakve zakonske selekcije: čak 68 posto novca od 560.000 KM raspodijeljeno je udruženjima građana, odnosno lokalnim klubovima, dok su savezi dobili samo 32 posto..

U 2010. godini grant za sport bio je 1.600.000 KM, dok je u 2014. izdvojeno svega 560.000 KM.

Bez novca su ostali Olimpijski komitet BiH, fudbalski, košarkaški, rukometni, džudo savezi BiH…

Za razliku od onih koji državu na međunarodnom planu predstavljaju na najbolji način, npr. Vijeće ministara je iz granta dodijelilo 13.000 KM Karate klubu „Šesnaesta“ iz Banje Luke, Stonoteniskom klubu „Mostar“ 18.000, Aeroklubu „Prijedor" 9.000, Karate klubu „Šotokan“ Banja Luka 12.000, Klubu za sport i rekreaciju „Stens“ Sarajevo 9.000, Udruženju kluba za praktično streljaštvo „Salamander“ Sarajevo 6.000, Hrvatskom plesnom klubu „Široki“ 11.500…

Za ovu godinu podaci nisu poznati, jer je odlučeno da se ove informacije neće javno objaviti.

Nas je stid. Vas?

Učitaj još novosti