07. 05. 2024 - 09:36
Kako se BH Machine popeo na krov svijeta: 11 operacija, 200...
907
Shares
Kako se BH Machine popeo na krov svijeta: 11 operacija, 200 šavova, oba bicepsa pokidana

Kako se BH Machine popeo na krov svijeta: 11 operacija, 200 šavova, oba bicepsa pokidana

07. 05. 2024 - 09:36
0
Shares

Ako ste se nekada zapitali kako postati svjetski i evropski prvak, zadržati kontinuitet godinama u vrhu borilačkog K-1 sporta, biti cijenjen među protivnicima, a opet ostati skroman i dostojanstveno predstavljati sebe, svoju porodicu i državu Bosnu i Hercegovine, sve navedeno može stati u dvije riječi: Dževad Poturak.Bogata karijera BH Machinea možda je malo i zaboravljena u bosanskohercegovačkoj javnosti, ali takvo je balkansko podneblje i narodi u njemu, svi nekako manje cijene svoje.

U nastavku teksta ćemo se posvetiti 34 godine dugoj i veoma uspješnoj karijeri Poturka. Iako je njegova karijera zbog zdravstvenih problema trebala potrajati osam godina kraće, BH Machine nije se tek tako mogao oprostiti i reći zbogom.

Sportska priča Dževada Poturka počela je sa karateom u Prijepolju. Dolaskom u Sarajevo “zakačio” ga je kako kaže prokleti rat. Bio je jedan od 100 mladih momaka koji su trenirali u sarajevskom FIS-u. Luda hrabrost je bila svakodnevno pod kišom granata, snajperskih hitaca, zalutalih gelera, policijskih patrola doći na trening iz Velešića do FIS-a, jer svako je čuvao glavu, a Poturak i ostali borci u FIS-u sanjali su poznate svjetske borilačke arene.

Čak 94 profesionalnih borbi ostavio je iza sebe Sarajlija. 57 puta od čega 34 nokautom njegovo ime pod zastavom BiH upisano je među pobjedama, 34 puta zabilježio je poraz, a tri meča završena su neriješeno.Dževad Poturak bio je svjetski prvak WAKO verzije (2014.), evropski prvak KOK (2019.) i WKA (2003.) verzija, osvajač K-1 turnira u Pragu (2007. godina), K-1 Final 16 Seul Južna Koreja (2010.), K-1 Final 8 Zagreb Hrvatska (2013. godina), Runner up K-1 turnira Milano (2006.) i Budimpešta (2007.) i član je Kuće slavnih borilačkih sportova.

Da se BH Machine nije štedio i beskompromisno borio svim srcem, pokazuju i naredne činjenice.

“Ima sam osam operacija, ‘zaradio’ preko 200 šavova na tijelu, popravljali su mi rebra, operisali nos i šake, oba bicepsa su mu bila pokidana. Međutim između mene i sna, kalkulacija nikada nije bilo”, kaže Dževad Poturak za N1.

Dževad Poturak predstavljao je svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu pod reflektorima velikih K-1 arena. Od amsterdamske pred oko 30.000 gledalaca, preko Arene Zagreb i čuvenog World K-1 GP gdje je svjedoče mnogi bilo 25.000 posjetitelja, do magične Hard Rock Arene u Las Vegasu i kultne Yokohama Arene u Tokiju.

Poturak dalje odgovara i koja borba mu je u životu bila najvažnija.

(n1info.ba)

“Borba protiv Melvina Manhoefa mi je definitivno najvažnija”.Borio se bh. borac protiv mnogih opasnih borca, svojevremeno iz samo vrha K-1 scene. Borbe protiv Overeema, Ghite, Vondraceka, Chalida Arraba, Catinasa, Ignashova, Coulibalyja, Krutha, Kasumova, Galanija, Puljka, Ostojića, Jovanovića, Verhoevena, Brestovca, Fabjana, Samedova, Jukića, Laschenka, Londta, Sonece, Gura i mnogih drugih boraca.

Pobjeđivao je Ghitu, Manhoefa, Krutha, Kleibla, Catinasa, Coulibalyja i druge jake borce, a u to vrijeme jednog od najboljih Chalida Arraba je savladao nokautom.

Zanimalo nas je i koji poraz je tokom tri decenije okršaja u ringu najteže pao Poturku.

“Poraz protiv Alistaira Overeema je bio najteži, jer je on prekršio pravilo borenja, ali to je tako…”, odgovara BH Machin

Učitaj još novosti