27. 04. 2024 - 14:29
NEKA NOVA VREMENA: Zbog kapi koja je prelila čašu Dinamo...
907
Shares
NEKA NOVA VREMENA: Zbog kapi koja je prelila čašu Dinamo neočekivanim zahtjevom iznenadio rivale

NEKA NOVA VREMENA: Zbog kapi koja je prelila čašu Dinamo neočekivanim zahtjevom iznenadio rivale

27. 04. 2024 - 14:29
0
Shares

Dinamo je u prilici da prvi put nakon 2021. godine na Maksimir donese Duplu krunu i čine sa u zagrebačkom klubu ništa ne žele prepustiti slučaju pošto ih u završnici sezone očekuje borba na dva fronta sa Rijekom.Ako su negdje u centru pažnje sudije to je definitivno Hrvatska zbog čega je tokom proljetnog dijela sezone donesena odluka da najvažnije utakmice sude strane sudije.

Tako su derbije na Poljudu, ligaški i kup, između Hajduka i Dinama sudili Nijemac Daniels Siebert i Italijan Fabio Maresca, dok je na ogledu na Rujevici između Hajduka i Rijeke pravdu dijelio Rumun Kovacs.

Proteklih dana se počelo šuškati kako bi hrvatske sudije mogle suditi dvomeč finala Kupa između Rijeke i Dinama te bi na njih pritisak bio manji pošto se radi o dva duela.Ipak, nakon posljednjih dešavanja u Dinamu su promijenili mišljenje te su odlučili zahtjevati da pravdu u borbi za Rabuzinovo Sunce dijele strane sudije.

Kap koja je prelila čašu, barem iz Dinamove perspektive, se desila na utakmici između Rijeke i Gorice kada je Bruno Goda iz Rijeke neoprezno startao na Josipa Martinovića.Iako je Dinamo već godinama na glasu da ima protekcije od strane hrvatskih sudija, zahtjev da finale Kupa sa Rijekom iz tog razloga stiže kao pravo iznenađenje.

Zanimljivo je da se i na Rujevici slažu s tim da finalni dvome trebaju suditi strane sudije, a konačnu riječ u svemu će imati sudijski komitet HNS-a koji ima dvije sedmice da donese odluku.

Angažovanje stranih sudija nije uopšte jeftino. Tarifa za glavnog arbitra je 3.000 eura, a pomoćne po 900 eura dok VAR sudije dobiju po 1.200 eura. Četvrti sudija dobija 450 eura.

Podsjećanja radi, početkom maja na Rujevici će Rijeka dočekati Dinamo i u prvenstvu. Taj duel bi mogao biti odlučujući pa će biti posebno zanimljivo za vidjeti ko će biti delegiran da sudi derbi sezone.

 

Učitaj još novosti