18. 04. 2024 - 09:18
Reprezentativac BiH se raduje ispadanju Arsenala: Poznat...
907
Shares
Reprezentativac BiH se raduje ispadanju Arsenala: Poznat posljednji predstavnik Evrope na SP

Reprezentativac BiH se raduje ispadanju Arsenala: Poznat posljednji predstavnik Evrope na SP

18. 04. 2024 - 09:18
0
Shares

Fudbaleri RB Salzburga posljednji su predstavnik Evrope na Svjetskom klupskom prvenstvu koje će se održati ljeta 2025. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je Svjetska fudbalska federacija. Šampion Austrije se plasirao na Svjetsko prvenstvo klubova zahvaljujući plasmanu na četvorogodišnjoj UEFA rang listi.

Salzburg našeg Amara Dedića je zvanično postao učesnik Svjetskog prvenstva nakon eliminacije Arsenala od Bayerna u četvrtfinalu Lige Prvaka.

Svjetsko klupsko prvenstvo će se prvi put u novom formatu, sa 32 kluba, održati naredne godine u Sjedinjenim Američkim Državama od 15. juna do 13. jula.

Za sada su poznata 24 kluba učesnika, a preostalo je još osam mjesta. Poznata su i imena svih 12 klubova koji će predstavljati Evropu.

Prije Salcburga plasman na Svjetsko prvenstvo klubova obezbijedili su Real i Atletico, Manchester City i Chelsea, Bayern i Borussia iz Dortmunda, Paris Saint – Germain, Inter i Juventus, i Porto i Benfica.

Aziju će predstavljati japanska Urawa, saudijski Al Hilal i južnokorejski Ulsan.

Iz Južne Amerike za sad su plasman obezbijedili brazilski klubovi Palmeiras, Flamengo i Fluminense. Iz Sjeverne i Centralne Amerike na prvenstvu će igrati meksički klubovi Monterey i Leon i američki Seattle.

Egipatski Al Ahli i marokanski Widad su predstavnici Afrike. Okeaniju će u Americi predstavljati novozelandski Auckland City.

Preostalih osam mjesta zauzet će tri kluba iz Južne Amerike, dva iz Afrike i po jedan iz Azije, Sjeverne i Centralne Amerike i jedan iz Sjedinjenih Američkih Država. 

 

Učitaj još novosti