02. 09. 2015 - 14:25
Eurobasket - Grupa A: Montpellier, dolazimo!
907
Shares
Eurobasket - Grupa A: Montpellier, dolazimo!

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE

Eurobasket - Grupa A: Montpellier, dolazimo!

Alen PROHO
02. 09. 2015 - 14:25
0
Shares

U narednih nešto manje od mjesec dana, na našem portalu možete pratiti Prvenstvo Evrope u košarci. Prije nego što takmičenje počne, predstavljamo reprezentacije učesnice.

Grupa A

Francuski Montpellier i "Park & Suits Arena", s kapacitetom od 10.700 mjesta, će biti domaćin selekcijama Francuske, Rusije, Poljske, Izraela, Finske i naše Bosne i Hercegovine.

Ova grupa sasvim sigurno nije najjača, ali spada u jednu od zanimljivijih i kvalitetom ujednačenijih grupa. Nama će svakako biti najinteresantnija, jer će u njoj nastupiti i selekcija Bosne i Herecegovine.

Sam pogled na sastav ove grupe sugeriše nam Francusku kao izrazitog favorita, ne samo ove grupe, već i Prvenstva u cijelosti. Najveća prednost "trikolora" je, pored domaćeg terena i roster koji je već godinama na okupu. Tony Parker jeste u poznim igračkim godinama, ali kvalitet njegovih igara je još uvijek na najvišoj razini. Batum, koji je jednako kvalitetan obrambeno i napadački, te Nando De Colo organizator igre "Armejaca" iz Moskve, čine okosnicu reprezentacije kojoj se s obzirom na sve okolnosti predviđa sama završnica i borba za medalje. Diaw, Kahudi, Lauvergne i Gelabale skupa s naprijed pobrojanim čine strašnu grupu igrača, koje će s klupe predvoditi Vincent Collet. Sve osim prvog mjesta Francuza u ovoj grupi bilo bi prvorazredno iznenađenje.

france-batum
Uvijek nepredvidivi Rusi na EP dolaze u "šarenom" sastavu. Nema Saše Kauna, Mozgova, Šveda, pa je pred selektorom Pašutinom ozbiljan zadatak da od Fridzona, Antonova, Vorontsevicha, Monye i grupe manje poznatih igrača načini respektabilan tim, kojeg u ovoj grupi očekuje borba za prolazak u naredni krug. Realno, Rusi mogu biti drugi, ali ako ponove neka ne tako davna izdanja, nije nemoguće da se Rusi nađu u problemima. Uspiju li pronaći hemiju, kvalitet za drugi krug sigurno imaju.

russia
Izrael na ovo prvenstvo dolazi s nekoliko poznatih imena, ali problemom loših izdanja na završnicama velikih takmičenja. Iskusna su ekipa, kojoj iskustvo u nekim utakmicama može biti od presudnog značaja, ali i teret s obzirom na to da su neki od igrača u poznim godinama kada ne mogu pružiti vrhunska izdanja. Stiče se utisak da su najjači na poziciji centra gdje ordinira D'or Fischer, koji je u ruskom Uniksu imao veoma dobru sezonu. Kičmu ekipe činiće Caspi, Janiv Green, te novo pojačanje Crvene Zvezde, Gal Mekel. Borba za plasman u drugi krug u koji i ako uspiju ući, trebao bi biti krajnji domet ove selekcije.

dor-fischer
Poljska selekcija je možda nakon Francuza igrački i najjača. Imaju Poljaci jaku petorku, ali nedovoljno širok roster za najveće domete. Ipak, prolaz u narednu rundu ne bi trebao biti problem s obzirom da okosnicu ove ekipe čine NBA centar Macin Gortat, sjajna četvorka s odličnim šutem Kulig, te naturalizovani Poljak AJ Slaughter i Zamojski.

Jedna od najvećih nepoznanica u ovoj grupi je selekcija Finske. Nimalo naivna reprezentacija, čiji roster predvode Sašo Salin, veteran Koponen, Gelard Lee i Koivisto. Ekipa koja ima i glavu i rep. Žive od šuta i svakoj reprezentaciji mogu napraviti probleme. Borba za prolazak grupe njihov je krajnji domet.

petteri-koponen

Za kraj smo namjerno ostavili našu Bosnu i Herecegovinu. Dojam je da je ova selekcija na takmičenje ispraćena bez ikakvih očekivanja s obzirom da nam nedostaju naše glavne vedete. Nacija je čini se, ovu ekipu već prežalila, što svakako može predstavljati igrački motiv. Da smo strašno oslabljeni-jesmo, da imamo šansi-imamo sigurno. Da krenemo redom.

Iskustvo velikih takmičenja nas uči, da nam uvijek nedostaje tako malo za naredni krug. Nema Teletovića, Đedovića, Nurkića. Ipak, naše najjače oružje je tu. Selektor Duško Ivanović, koji će s klupe predvoditi Zmajeve u borbi za toliko željeni iskorak na završnim turnirima. Značajan zamajac našim igračima sigurno će biti i historijski rezultat naših juniora. Ipak, naša najveća prednost leži u činjenici da smo tretirani kao autsajderi grupe. Kako od domaće tako i od šire košarkaške javnosti.

elmedin-kikanovic

Nema rezultatskog imperativa niti pritiska, što nam može olakšati posao u odlučujućim utakmicama. Pozicije 4 i 5 popunit će Kikanović, Stipanović i Todić, te se čini da smo na ovim pozicijama najkvalitetniji, pri čemu ništa lošiji nismo ni na poziciji organizatora igre, gdje će svoju ulogu preuzeti uvijek odlični Gordić i Renfroe. Šutalo će sigurno donijeti iskustvo igranja prošlog Eura na kojem je imao zapaženu ulogu, dok od ostalih igrača svakako očekujemo maksimalnu angažovanost, požrtvovanost i odanost dresu Bosne i Hercegovine. S takvim pristupom, možemo pružiti snažan otpor favoritima i pokušati dosegnuti čudo. Čudo zvano drugi krug! 

Montpellier, dolazimo!

Učitaj još novosti