01. 09. 2015 - 09:07
Džeko, Pjanić i Višća vratili osmijeh Baždareviću: Moramo biti...
907
Shares
Džeko, Pjanić i Višća vratili osmijeh Baždareviću: Moramo biti hrabri protiv Belgijanaca

PRED TEŠKO GOSTOVANJE

Džeko, Pjanić i Višća vratili osmijeh Baždareviću: Moramo biti hrabri protiv Belgijanaca

01. 09. 2015 - 09:07
0
Shares

Nogometni reprezentativci BiH tokom jučerašnjeg dana pristizali su u Belgiju, gdje će 3. septembra odigrati kvalifikacionu utakmicu za plasman na Euro 2016.

Selektor Mehmed Baždarević je prije nepune dvije sedmice čupao ono malo kose što ima na glavi, brinući se u kakvoj formi će doći njegovi igrači.

Psihološki momenat

I imao je razloga za zabrinutost, jer su rijetki igrali, a od svih igrača sa spiska, samo je Zec bio strijelac. Međutim, vikend prije meča protiv Belgijanaca Džeko, Pjanić, Višća i Hadžić vratili su Meši smiješak na lice.

- Polako se skupljamo, a tokom večeri svi će biti tu, kazao nam je jučer oko podneva Baždarević, objasnivši da je dao dopuštenje za kašnjenje Izetu Hajroviću, koji je na ljekarskim pregledima u Eibaru, zatim Josipu Kvesiću, koji ima utakmicu, te Emiru Spahiću. Oni će tek danas imati prvi trening.

- Da, situacija se promijenila i za nas je ovo bitan psihološki momenat. Hrabri nas da su pojedinci dobro igrali tokom vikenda. To njima podiže samopouzdanje, ali i nama svima, kaže Meša za Oslobođenje i nastavlja:

- "Italijani" su bili baš fenomenalni i veliko je osvježenje za nas način na koji su dobili Juventus. Džeko i Pjanič su klasa, a Serija A će ih tek upoznati zajedno. I ostali su igrali dosta dobro, a mi ih pratimo sviju. I kad ne igraju, igrači znaju da je stručni štab uz njih, jer je pozitivna energija itekako bitna, s obzirom na to da u kampu vlada fantastična atmosfera, koja svima daje još više snage i morala, smatra selektor naše zemlje, koji je i dalje zabrinut, ali zbog igrača koji ne igraju redovno.

- Bešić je igrao u Kupu, kao i Kolašinac, ali to ne znači da su u formi. Sa druge strane, Belgijanci imaju 25 podjednako kvalitetnih igrača i koga god da stave u početnu postavu, selektor ne može pogriješiti. Upravo zbog toga moramo biti hrabri. Moramo se znati odbraniti, a kad imamo loptu ne smijemo se kukavički postavljati, već hrabro krenuti naprijed. Dakle, brzo oduzimanje u njihovom posjedu i kvalitetna predaja, kako ne bismo dozvolili da oni nama nametnu svoj stil igre, objašnjava nam Baždarević, koji za takvu igru mora imati spremne vezne igrače, što nije slučaj.

Medunjanin odavno ne igra, Bešić je odigrao tek jedan meč od oporavka od povrede, a pomenuta dvojica igraju baš na mjestu razbijača protivničkih napada.

- Belgijanci igraju u kontuinitetu i imaju kvalitet. Međutim, pokušaćemo im parirati iako smo hendikepirani neigranjem standardnih igrača. Taj nedostatak moramo nadomjestiti drskošću i kolektivom. Moramo djelovati kao ekipa. Siguran sam da je forma Džeke i Pjanića donekle zastrašila Belgiju i da nas sada malo drugačije doživljavaju, ali sva psihologija pada u vodu kada se istrči na teren, riječi su selektora nogometne selekcije BiH, koji je kratko prokomentarisao nastup "povrijeđenog" Ervina Zukanovića za Sampdoriju.

Zukanović je na operaciji

- Zukanović će odmah nakon utakmice na operaciju, kako bi se oporavio što prije. Dogovor je bio da ga poštedimo, jer je povrijeđen, a  Sampdorija ga je koristila silom prilika, jer im se povrijedio igrač. Nema tu nesporazuma, dodao je Baždarević, koji će danas na raspolaganju imati sve igrače.

Vrančić i Aničić su kvalitet

Baždarević je na jučerašnjem treningu imao priliku vidjeti nove igrače - Aničića i Vrančića, koji se ravnopravno sa ostalima bore za početni sastav.

- Nisu slučajno na spisku. Imaju kvalitet i želja nam je da uz već iskusnije Džeku, Spahića, Lulića, Begu i Pjanića, postanu još kvalitetniji. U reprezentaciji mogu samo napredovati, a mi smo sa njima dobili neki novi kvalitet, kaže Baždarević.

Učitaj još novosti