31. 08. 2015 - 15:29
Zajedno su postigli 91 gol u jednoj sezoni: Gdje su sada?
907
Shares
Zajedno su postigli 91 gol u jednoj sezoni: Gdje su sada?

NAJBOLJI TRIO U BUNDESLIGI IKADA

Zajedno su postigli 91 gol u jednoj sezoni: Gdje su sada?

31. 08. 2015 - 15:29
0
Shares

Slike golova i sjajnih napada tandema Džeko-Grafite obišle su svijet a ova dva igrača su bili sinonim za najveće tandeme iz napada.

30-godišnji Brazilac Edinaldo Batista Líbano - Grafite je bio igrač francuskog La Mansa te u 51 utakmici zabio tek 17 golova. Edin Džeko je igrao u češkim Teplicama gdje je u dvije sezone zabio 17 golova. Ipak, čuveni Felix Magath, sjajna ideja sa centralni playmakerom Zvjezdanom Misimovićem donijela je ni manje ni više nego titulu osvajača Bundeslige! 

U sezoni 2008/09 prva dva strijelca su bili Grafite sa 28 golova i Edin Džeko sa 26 golova. Zajedno su da Brazilac i naš kapiten zabili 54 gola u elitnom njemačkom nogometnom razredu, što je više nego što je zabilo čak 11 od 18 njemačkih prvoligaša ukupno. Primjerice četvrta Hertha zabila je u 34 utakmice 48 golova, a HSV samo 49.

Džeko i Grafite su bili odlični i u drugim takmičenjima. Tako je Edin Džeko u 49 utakmica ove sezone u svim takmičenjima zabio 44 gola uz 15 asistencija, dok je Grafite u 31 utakmicu zabio 35 golova uz 14 asistencija. Ukupno dolazimo do brojke od 75 golova i 29 asistencija.

Ništa bez Zvjezdana Misimovića

Kada se ovom pridoda i gotovo svemirska statistika Zvjezdana Misimovića, posljednje karike Wolfsburgovog udarnog terceta, onda stvari postaju puno jasnije. Misimović je u 53 utakmice upisao 16 golova i čak 34 asistencije! Iza sebe je po asistencijama ostavio neke od najvećih zvijezda koje su kročile u Bundesligi kao što su Ribery, Ozil, Schweinsteiger,.. Gotovo da se može reći da bilo koja ekipa svijeta koja bi tada imala ovaj tandem bi osvojila sve što se može osvojiti. 

Gdje su sada?

Nažalost trio je svoje karijere nastavio u većim ekipama. Grafite je bio jedan od najpotcjenjenijih napadača svih vremena pošto je i nakon odlaska iz Wolfsburga bio fantastičan. Grafite je 2011. godine napravio transfer u Al Ahly gdje je u 73 utakmice postigao 63 gola. Grafite je na početku ovogodišnjih transfera napravio transfer u Santa Cruz, ekipu koja se bori u Seriji B u Brazilu. Grafite je u Wolfsburgu odigrao 130 utakmica i postigao 75 golova. 

Zvjezdan Misimović nakon Wolfsburga nije imao sreće. Popularni Miske je karijeru nastavio u Galatasarayu gdje je odigrao samo devet utakmica i nije postigao pogodak. Pao je u drugi plan i histerično tražio drugi klub. Tursku je zamjenio Rusijom gdje je igrao u Dynamo iz Moskve. Prva sezona je obečavala ali u drugoj sezoni je Miske bio u sličnoj situaciji kao i u Galatasarayu. U Moskvi je odigrao 53 utakmice i postigao 10 golova.

Stvari se za Misimovića okreću te se odlučuje na hrabar transfer u Kinu gdje i danas igra za ekipu Guizhoua u čijem dresu je postigao 14 golova u 65 utakmica. Posebno upečatljiva je statistika utakmica u Njemačkoj gdje je Zvjezdan odigrao čak 337 utakmica i postigao fantastičnih 107 golova.

Razlika između Grafitea i Misimovića je velika kada se gledaju reprezentativni nastupi. Miske je nakon Brazila završio sa reprezentacijom a u reprezentaciji je postigao 25 golova.

Na kraju dolazi Edin Džeko, jedini igrač koji je uspio da napravi bolju karijeru nego što je imao. Nije Edin blistao u Manchesteru kao u Wolfsburgu, ali njegova statistika govori o tome kako je kvalitetan ovaj napadač. 

Džeko u rekordnom transferu odlazi u Mancester City i prihvata nevjerovatnu konkurenciju u napadu. Ovaj faktor je Džeku pratio kroz karijeru u Cityju ali je njegova performansa dobijala. Džeko u nešto više od četiri godine u Manhcesteru je odigrao 189 utakmica i postigao 72 gola, te sa Cityjem uzeo nekoliko trofeja od čega su najbitnije dvije titule u Premiershipu. Džeko je ovog ljeta prešao u Romu u kojoj je već debitovao i postigao svoj prvi gol.

 

Svijet možda jeste zaboravio ovaj nevjerovatni trio ali pravi navijači Wolfsburga te iskreni poštovaoci pravog fudbala nikada neće. 

 

Učitaj još novosti