07. 05. 2024 - 07:49
NEVJEROVATNI ARGENTINAC: Selektor Urugvaja spreman odlukom...
907
Shares
NEVJEROVATNI ARGENTINAC: Selektor Urugvaja spreman odlukom iznenaditi fudbalski svijet

NEVJEROVATNI ARGENTINAC: Selektor Urugvaja spreman odlukom iznenaditi fudbalski svijet

07. 05. 2024 - 07:49
0
Shares

Marcelo Bielsa uvijek se smatrao "luđakom". Zbog svog ekscentričnog karaktera i ponašanja, zaradio je nadimak "El Loco". Argentinac trenutno sjedi na klupi Urugvaja, a svoj nadimak spreman je još jednom opravdati.Marcelo Bielsa već je pri kraju trenerske karijere. Ovaj 68-godišnjak preuzeo je reprezentaciju Urugvaja nakon Svjetskog prvenstva u Kataru i do sada se odlično snašao. Startao je s remijem i tri pobjede u prijateljskim utakmicama.

Nastavio je to i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Dvostruki svjetski prvaci skupili su 13 bodova iz prvih šest mečeva, savladavši Čile, Brazil, Argentinu i Boliviju. Uz to su zabili 13 golova - najviše od svih južnoameričkih selekcija.Slijede im uzbuđenja na Copa Americi, a igrat će u grupnoj fazi s Panamom, Bolivijom i domaćinom turnira SAD-om. Početkom juna održat će se trening kamp za pripremu za ovaj događaj, no Marcelo Bielsa će imati problem jer igrači Nacionala, Penarola i nekoliko drugih vodećih klubova neće biti dostupni za prvi prijateljski okršaj s Kostarikom zbog utakmica u Copa Libertadores i Copa Sudamericana.

Marcelo Bielsa došao je na ludu ideju i, kako javlja TNT Argentina, za ovu utakmicu namjerava pozvati igrača poluamatera! Riječ je o 24-godišnjem Walteru Dominguezu. Riječ je o strijelcu koji se natječe u niželigašu Juventud de Soriano, koji je ove sezone u 19 susreta zabio čak 38 golova, što mu daje prosjek od dva pogotka po utakmici. Dominguez je priznao da je već dobio poziv u vezi sa imenovanjem i naravno da je jako sretan.Urugvaj će se 1. juna sastati s Kostarikom. Pet dana kasnije očekuje ih još jedna prijateljska utakmica. Ovaj put s Meksikom. Igrači iz prethodno navedenih klubova već će biti na raspolaganju za ovu utakmicu.

Bielsina odluka da pozove amaterskog napadača naravno jedinstvena je u svijetu fudbala. Ko zna, možda ovo bude prekretnica u karijeri Domingueza, koji je zaista efikasan, ali daleko od ozbiljnog i profesionalnog fudbala.

Bielsa je prije Urugvaja trenirao Leeds, Lille, Lazio, Marseille, Athletic Bilbao, Čile, Argentinu, Espanyol, Velez Sarsfield, Americu, Atlas, Newell's Old Boyse.

kao fudbaler je bio defanzivac, a igrao je za Newell's Old Boyse, Instituto i Argentinu de Rosario u periodu od 1975. do 1989. godine.

Učitaj još novosti