25. 04. 2024 - 08:53
OTKAZANO POLUFINALE: Marokancima oduzeti dresovi, nisu imali...
907
Shares
OTKAZANO POLUFINALE:  Marokancima oduzeti dresovi, nisu imali u čemu igrati- Ovo je bio razlog

OTKAZANO POLUFINALE: Marokancima oduzeti dresovi, nisu imali u čemu igrati- Ovo je bio razlog

25. 04. 2024 - 08:53
0
Shares

Diplomatski skandal otkazao je prvu polufinalnu utakmicu Afričkog kupa konfederacija između USM Algera (Alžir) i Berkanea (Maroko), a ona je kasno sinoć registrovana službenirezultatom 3:0 za goste. Prva utakmica polufinala trebala se igrati u nedjelju, ali to se nije dogodilo zbog bizarnog razloga. Naime, alžirska policija je oduzela dresove gostima iz Maroka i oni nisu imali u čemu igrati utakmicu pa je sve otkazano.

U pozadini ovog skandala su političke napetosti obje države oko Zapadne Sahare, a alžirska policija je marokanskom klubu oduzela dresove zbog toga što se na njima nalazila karta Maroka, koja uključuje cijeli teritorij Zapadne Sahare kao svoj.

Za alžirsku vladu, historijski zavađenu sa svojim komšijama, takav dizaj nije prihvatljiv pa su oduzeli dresove čim su nogometaši Berkanea sletjeli na aerodrom u Alžiru.

Čak je i krovna kuća afričkog nogometa (CAF) bila toliko zbunjena i nije znala kako reagirati pa je dala kratko saopćenje za javnost bez objašnjenih razloga. Polufinale kontinentalnog takmičenja nije se igralo, a u drugom duelu egipatski Zamalek i ganski Dreams remizirali su bez golova u Kairu.Revanš susreti zakazani su već za 28. april, a prva utakmica alžirskog i marokanskog kluba još nije odigrana. Kasno sinoć oglasila se Afrička nogometna konfederacija (CAF) i službeno je registrovala utakmicu rezultatom 3:0 u korist gostujućeg, marokanskog tima zbog onoga što su im priredili na granici.
Iz CAF-a su naveli da se utakmica registruje rezultatom 3:0 jer su alžirske vlasti odbile da nogometašima vrate dresove. Iako alžirski klub tvrdi da su igrači bili na terenu i spremni da odigraju utakmicu, CAF je presudio u korist Marokanaca.

Druga utakmica se treba igrati u Maroku 28. aprila.

Učitaj još novosti