25. 04. 2024 - 07:52
Šta se to preko noći promijenilo? Barcelona u novu sezonu...
907
Shares
Šta se to preko noći promijenilo? Barcelona u novu sezonu ulazi sa zapanjućim imenom na klupi

Šta se to preko noći promijenilo? Barcelona u novu sezonu ulazi sa zapanjućim imenom na klupi

25. 04. 2024 - 07:52
0
Shares

Kako se bliži kraj sezone, to je sve čudniji odnos Xavija Hernándeza i Barcelone.

Nakon što je iskoristio katastrofalan domaći poraz od Villarreala u januaru da emotivno objavi kako će na kraju ove sezone otići, Xavija su desetke puta pitali hoće li se predomisliti. Ova konkretna pitanja sve su se više postavljala kako su rezultati i nastupi pokazivali zapanjujući uzlazni trend - 15 utakmica, 10 pobjeda, 3 remija i 2 poraza u svim natjecanjima -- nakon njegove šokantne objave.Uglavnom je izbjegavao takva pitanja ili je davao odgovore koji su blago negativni. Ali nakon eliminacije u Lige prvaka od strane Paris Saint-Germaina prošle sedmice, bio je nedvosmislen, odgovarajući na vijest da je trener PSG-a i bivši Barçin šef Luis Enrique Martínez rekao da bi Xavi trebao ostati "još godinama" kratkim odgovorom: "Pa, neću!"

Zatim, oko 12 sati nakon Clasica, kojim je Real Madrid gotovo osigurao naslov - i, jednako tako, osigurao da će Los Blancosi završiti svoju sezonu s tri pobjede nad Barcelonom, dvije u LaLigi i jednom u Superkupu, ukupnim rezultatom 9-4) - više izvora je reklo ESPN-u da je, ako se ispune određeni uvjeti, Xavi spreman odustati od svoje odluke i ostati kako bi dovršio barem preostalu godinu ugovora.Ova završna igra trebala bi biti laka pobjeda za Xavija. I predsjednik kluba Joan Laporta i potpredsjednik Rafa Yuste javno su izrazili želju da se legenda kluba predomisli i ostane: također su bili optimistični da ga se može uvjeriti. U čistim pregovaračkim terminima, prodavači i žene širom svijeta reći će vam da deklariranje vašeg stava na takav način čini pregovore puno težima.

Riječi direktora s Camp Noua, u teoriji, učinile su Barcelonu "kupcima" na tržištu "prodavača". Sviđa im se Xavi pojedinačno - bio je osvajač trofeja prošle sezone, a Barcelonine proljetne izvedbe donijele su klubu dobar novac. Pobjeda u utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Napolija osigurava bolju isplatu UEFA-e, dok će igranje u četvrtfinalnoj utakmici protiv PSG-a pomoći Barceloninom udjelu marketinškog fonda u UEFA-inom nagradnom fondu koji se još uvijek treba odrediti na temelju toga koliko ste bili privlačni TV publici i sponzorima. Nadalje, Xavi je svoju ekipu doveo u poziciju u kojoj je prilično sigurno da će se kvalificirati za Ligu prvaka sljedeće sezone.Uzlet u formi tako se može procijeniti na oko 190 miliona eura. Teško da je to sića, niti je za upravu pod finansijskim pritiskom irelevantno da ne bi trebali platiti nikakav dodatni, nepredviđeni novac da zadrže Xavija. Osim ako neće promovirati trenera B ekipe Rafu Marqueza u prvotimca ili angažirati nezaposlenog trenera, ostanak Xavija spasit će ih a) plaćanja odštete drugom klubu b) morat će se suočiti s mnogo većom platom nekome poput, na primjer, Hansija Flicka ili Thomasa Tuchela nego ono što Xavi trenutno dobiva.

Očuvati status quo, trošiti novac na druge stvari, držati se lika kojeg poznaju i koji im se sviđa, izbjeći prolazak kroz proces pronalaženja, postavljanja i adaptacije s potpuno novim tipom? Ili se oprostiti, potrošiti novac na novog trenera i početi ispočetka?

Xavi je naučio klub kako ponovno pobjeđivati. Dva trofeja prošle sezone će za navijače biti prigušena u svom značaju neosvajanjem trofeja ove sezone - ali ideja da Barcelona ponovno redovito pobjeđuje u El Clasicu, da se natječe s Madridom za LaLigu (i da zapravo osvoji jednu) i obnovljena sposobnost da napravi rezultat u Europi bili su daleko kada je on stigao. Njegov rad na tom zadatku bio je veće postignuće nego što mu se pripisuje.

Konačno, među ostalim zaslugama su Xavijeva odvažna, vizionarska i naposljetku dobro procijenjena promoviranja Alejandra Baldea, Abdea Ezzalzoulija, Ferrana Jutgle, Fermína Lópeza, Laminea Yamala (kada je imao 15 godina), Marca Guiua, Hectora Forta i Paua Cubarsíja. Neki od njih pomogli su klubu da ostvari profit, dok drugi postaju istaknuti talenti koji definiraju eru, čime su treneru donijeli veliku pohvalu. Nije lako, kao treneru poznatog kluba koji se bori, vjerovati djeci bez obzira koliko se činilo da su talentirana.

Učitaj još novosti