18. 04. 2024 - 18:35
Bliže se Olimpijske igre u Parizu koje će biti posebne: Na...
907
Shares
Bliže se Olimpijske igre u Parizu koje će biti posebne: Na takmičenje će se putovati oko 23 sata

Bliže se Olimpijske igre u Parizu koje će biti posebne: Na takmičenje će se putovati oko 23 sata

18. 04. 2024 - 18:35
0
Shares

Ostalo je malo više od tri mejseca do početka Olimpijskih igara u Parizu koje će biti posebne i specifične u historiji olimpijskih nadmetanja.

Po prvi put otvaranje Igara neće biti održano na stadionu, Francuzi spremaju spektakl uz rijeku Senu na otvorenom i to će biti nešto nesvakidašnje i spektakularno.

Pored otvorenja pažnju će izazvati jedan esktremni sport, a riječ je o surfanju.

Naime, surfanje je jedina disciplina, tačnije jedini sport koji će biti održan naborilištima van Pariza i okruga francuske prijestolnice.

Da stvar bude još zanimljivija surfanje će biti održano 10.000 km dalje od Pariza, tačnije na otoku Tahiti u Okeaniji.

Pomenuti otok pripada Francuskoj polineziji, broji oko 160.000 stanovnika i pisat će svoju sportsku historiju.

Od Pariza do Tahitija primjera radi letite oko 23 sata avionom preko Australije i Novog Zelanda, što dovoljno govori kakav će ovo biti presedan za takmičare u surfanju.

Takmičenje u surfanju će biti održano od 27. jula do 5. augusta kroz kvalifikacije, etape, finala, a podijelti će se šest medalja.

Tri u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji tačnije bit će disciplina surfanje na maloj dasci u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Dakle, takmičari su 26. jula na otvorenju Igara u Parizu i onda lete oko 23 sata na Tahiti gdje ih čekaju takmičenja.

Naravno, obzirom da je Tahiti jedan od otoka koji pripadaju Francuskoj polineziji imaju pravo organizacije Olimpijskih igara kojima je Francuska domaćin, tačnije glavni grad Pariz.

Surfanje je na Tahitiju popularan sport uz fudbal na pijesku, a organizatori su izgradili i novi toranj na jednoj od najpoznatijih tamošnjih plaža.

Stanovnici ovog otoka su već na nogama vrše se posljednje pirpreme za velik i događaj, najveći u historiji ovog otoka u Tihom Okeanu.

Pojedini mediji pišu da su Thaićani već dvije godine u delirijumu počeli pripreme nakon zvanične odluke da budu domaćini olimpijskog surfanja. Nema sumnje da će to biti poseban trenutak.

Ono što je važno napomenuti da će surfanje biti u različitim terminima za centralnoevropske prilike zbog vremenske zone.

Tako jutarnja takmičenja u surfanju koja počinju oko devet sati po lokalnom vremenu zapravo će biti na programu oko 21 sat navečer po centrlanoevropskomvremenu, a popodnevna glavna i finalna takmičenja koja na Tahitiju budu u periodu od 14 do 17 sati po lokalnom vremenu, po centralnoevropskom vremenu će biti u ranim jutarnjim satima, tako da će olimpijski program zapravo počinjati u zoru zahvaljujući surfanju, jer će već od jutarnjih osam sati po centralnoevropskom vremenu krenuti i takmičenja u Parizu.

Učitaj još novosti