15. 04. 2024 - 11:43
RIGOROZNE KONTROLE: Navijači ogorčeni organizacijom...
907
Shares
RIGOROZNE KONTROLE: Navijači ogorčeni organizacijom sarajevskog derbija, ogromnim gužvama i dugim čekanjem u redovima

RIGOROZNE KONTROLE: Navijači ogorčeni organizacijom sarajevskog derbija, ogromnim gužvama i dugim čekanjem u redovima

15. 04. 2024 - 11:43
0
Shares

Policija Kantona Sarajevo najavila je i ispunila nikada rigoroznije mjere za najvatrenije navijače FK Željezničar i FK Sarajevo na sarajevskom derbiju odigranom na Grbavici, a pristalice oba tima bile su evidentno ogorčene tretmanom prije i nakon utakmice.
Na južnoj i sjevernoj tribini (dio za Horde zla) bile su postavljene imprivizovane "kabine" koje su služile za detaljne pretrese navijača (skidanje odjeće) u cilju pronalaska pirotehničkih i drugih nedozvoljenih sredstava.Iako je to na kraju rezultiralo čijenicom da na tribinama nije bilo pirothehnike i što je svakako pohvalno, gužve na ulazima prije utakmice bile su ogromne i mnogi, uključujući djecu, u ogromnim redovima su čekali preko sat da zauzmu svoje mjesto na tribini, što je izazvalo komešanje i nezadovoljstvo.Istočna i južna tribina popunile su se praktično u posljednji čas, dok su navijači Sarajeva na stadion morali ući dva sata ranije, ne računajući da su prethodno i sat proveli putujući u korteu.

Značajan broj pristalica s Koševa je ostao i van stadiona uprkos kupljenim ulaznicama, s obzirom da nije bio dozvoljen ulaz onima koji su "kasnili" i nisu bili dio kortea.

Zaista je nevjerovatno da se navijači i na taj način ograničavaju i da su primorani da praktično "pola dana" provedu na stadionu kako bi mogli gledati utakmicu svog tima i to u svom gradu.

S druge strane i domaći navijači su bili potpuno ogorčeni "kilometarskim" redovima i rigoroznim kontrolama koje su usporile ulazak na stadion, te je većina njih na tribine ušla tik pred početak susreta, a zatim su i zadržani ka kraju utakmice dok se nije ispraznila tribina s navijačima Sarajeva.

Navijači na stadionu i na društvenim mrežama jasno su izrazili nezadovoljstvo, uz tvrdnju da takve gužve i zadržavanja na ulazu nisu zapamćeni na Grbavici.Kako smo već rekli u najavi derbija, u javnosti odavno vlada osjećaj da se policija najčešće najrigoroznije odnosi prema navijačima, a da istovremeno ne izlaze na kraj sa brojnim drugim problemima u društvu s obzirom na brojne kriminalne obračune, pucnjave, paljevine...

Ono što je sigurno, sa huliganima koji prave nerede se treba zakonski obračunati, ali istovremeno na umu treba imati da među navijačima koji bodre svoje klubove ima mnogo više onih koji dolaze na stadion iz čiste ljubavi prema klubu i nogometu, a ne da prave incidente. Njima se, zbog nekolicine neodgovornih pojedinaca, uskraćuje mogućnost gledanja sportskih događaja.

Nadležni organi se u skladu sa zakonima trebaju obračunati sa sa pojedincima - pojedinačno, a ne da trpe hiljade osoba zbog nekoliko neodgovornih.

Učitaj još novosti