15. 04. 2024 - 07:50
ZE ROBERTO OTKRIO NAREDNI KLUB XABIJA ALONSA: "Njemu je...
907
Shares
ZE ROBERTO OTKRIO NAREDNI KLUB XABIJA ALONSA:

ZE ROBERTO OTKRIO NAREDNI KLUB XABIJA ALONSA: "Njemu je suđeno da ih trenira"

15. 04. 2024 - 07:50
0
Shares

Bayer Leverkusen je u nedjelju deklasirao bremenski Werder pred svojim navijačima i došao do prve titule u 120 godina bogatoj historiji kluba.Bayer je bio impresivan tokom cijele sezone, a još uvijek ovaj tim nema poraza u zvaničnim utakmicama. Xabi Alonso je najzaslužniji za dominaciju Apotekara u Njemačkoj, pa je nekadašnji španski reprezentativac sada postao jako tražen trener i pod budnim je okom velikana kao što su Bayern, Liverpool i Real Madrid.

Na žalost navijača tog kluba, Alonso je nedavno izjavio da će ostati u Leverkusenu da nastavi svoj sjajan posao sa Bayerom, a legendarni Brazilac i bivša zvijezda Bayera, Ze Roberto, zna u kojem će klubu Alonso na kraju završiti."Njemu je suđeno da trenira Real Madrid. Način na koji razmišlja o fudbalu i način na koji njegova ekipa igra čini ga tipom trenera kakvog svaki predsjednik želi za svoj klub. Xabi je mlad, pristupačan i ima modernu filozofiju. On je trener budućnosti", poručio je Ze Roberto.

Brazilca je iznenadila i činjenica da Alonso još jednu sezonu ostaje u Leverkusenu."Pogotovo zato što je toliko velikih klubova bilo zainteresirano za njega. Pričalo se o Bayernu, Liverpoolu pa i Realu. Mislim da je i on sam iznenađen svime što se događa. Piše historiju i zna da iza njega stoje i igrači i šefovi, što će biti ključno za nastavak u Leverkusenu. Ipak, uvjeren sam da će uskoro htjeti napraviti sljedeći korak u svojoj trenerskoj karijeri", dodao je Ze Roberto.

Ze Roberto smatra da je dobro za Njemačku što je Bayer prvak. “Fenomenalno je kada pogledate sjajnu sezonu koju ova momčad igra. On (Alonso, op.a.) igra sjajan fudbal i zaslužuje osvojiti barem jedan naslov ove sezone. Također je dobro što je ekipa u stanju prekinuti Bayernovu dominaciju nakon jedanaest godina i vratiti određenu ravnotežu u Bundesligi".

Šta je ključ Alonsovog i Bayerovog uspjeha? "Zato što je vrlo brzo uspio navesti svoje igrače da internaliziraju njegovu ideju. Sjećam se jednog treninga kad sam nedavno bio u Leverkusenu i bio sam iznenađen intenzitetom kojim su trenirali. A sudjelovao je i sam Xabi. On je bio taj koji se najviše trudio i iz prvog lica pokazao svojim igračima što želi vidjeti na terenu. Razlika u odnosu na treninge drugih klubova bila je katastrofalna. Dok drugi treneri samo gledaju dok njihovi pomoćnici vode treninge, Xabi je bio jedan od njih".Bayer je osvojio Bundesligu, ali to možda neće biti jedini trofej. Igraju četvrtfinale Evropske lige i dobili su West Ham sa 2:0 u prvoj utakmici, a očekuje ih i finale Kupa sa drugoligašem Kaiserslauternom. To finale igra se 25. maja u Berlinu na Olimpijskom stadionu sa početkom u 20 sati.

Dakle, kako sada stvari stoje, Alonso će još jednu sezonu provesti na klupi Bayera, a onda vrlo vjerovatno naslijediti Carla Ancelottija u Real Madridu, svom nekadašnjem klubu. 

 

Učitaj još novosti