05. 04. 2024 - 12:37
45 godina od evropske titule: Sjećanje na najslavnije dane...
907
Shares
45 godina od evropske titule: Sjećanje na najslavnije dane historije KK Bosna

45 godina od evropske titule: Sjećanje na najslavnije dane historije KK Bosna

05. 04. 2024 - 12:37
0
Shares

Bosna je prvi put nastupala na najvećem evropskom klupskom takmičenju i malo ko je vjerovao da može doći do kraja, ali uspjela je 5. aprila 1979.

Petog aprila navršilo se tačno 45. godina otkako je Košarkaški klub Bosna osvojio titulu prvaka Evrope i zlatnim slovima se upisao u historiju evropske košarke, kao prvi tim iz Jugoslavije koji je postao prvak Starog kontinenta.

Bosna je prvi put nastupala na najvećem evropskom klupskom takmičenju i malo ko je vjerovao da može doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Ipak, studenti su predvođeni legendarnim Mirzom Delibašićem, kao i Žarkom Varajićem, te trenerom Bogdanom Tanjevićem ostvarili najveći klupski uspjeh bh. košarke. U finalu su igrali protiv Emersona iz Varezea, ekipe koja je igrala deseto uzastopno finale i očekivala šestu titulu. U Grenoblu su Italijani imali veliku podršku, a na tribinama je bilo više od šest hiljada njihovih navijača. Ni takva podrška Emersonu nije bila dovoljna protiv sjajne Bosne. Pokušali su Italijani sve, ušao je i jedan od njihovih najboljih igrača svih vremena Dino Meneghin, ali bila je to ipak večer Bosne.

Najefikasniji na utakmici bio je Žarko Varajić sa 45 poena (14/22 šut iz igre, 17/21 s linije slobodnih bacanja), čime je postavio rekord finala Kupa šampiona i Eurolige, koji ni do danas nije oboren. A tada još nisu bile uvedene trojke. Mirza Delibašić je ubacio 30 poena, Ratko Radovanović koji je igrao pod temperaturom je dodao 10 poena, a Bosna je na kraju slavila rezultatom 96:93.

Košarkaši Bosne vratili su se u Sarajevo 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, kada ih je na aerodromu dočekalo 15.000 navijača. Studenti su nakon toga špalirom ispraćeni do dvorane Skenderija, gdje se održavala svečana sjednica Gradske skupštine i tri hiljade prisutnih je ovacijama pozdravilo nove šampione Evrope.

Trijumf u Grenobleu bio je kruna veličanstvenog pohoda ekipe koja je za sedam godina prešla put od druge jugoslavenske lige do titule evropskog prvaka.

Učitaj još novosti