13. 09. 2015 - 05:36
Eurobasket: Favoriti bez problema!
907
Shares
Eurobasket: Favoriti bez problema!

OSMINA FINALA

Eurobasket: Favoriti bez problema!

Alen PROHO
13. 09. 2015 - 05:36
0
Shares

Odigrane su prve utakmice osmine finala na Evropskom prvenstvu u košarci.

Svi favoriti su prošli dalje, a u prvom meču dana i ujedno meču koji je nosio najviše neizvjesnosti Latvija je savladala Sloveniju rezultatom 73-66. Meč je obilovao preokretima. Ipak, dobar vanjski šut i više raspoloženih pojedinaca imala je Latvija kod koje je Strelnieks imao 17 poena i osam asistencija, dok je kod Slovenaca jedini odigrao na potrebnoj razini Dragič sa 17 poena.

U drugom meču, kako smo i najavili, Grci su tvrdom košarkom, jakom odbranom prije svega i napokon iskustvom kojeg imaju napretek, savladali Belgiju.sa 75-54. Bourusis je konačno odigrao vrhunsku utakmicu pri čemu je postigao 14 poena, dok je Spanoulis podijelio šest asista, a Anteokounmpo je imao 10 skokova. 

Dugo je Poljska pružala sjajan otpor Špancima, pa se u rezultatskom egalu ušlo u posljednju dionicu. Ipak, kada je najviše trebalo, Španci na krilima Gasola i Lulla rade seriju, lome utakmicu za konačnih 80-66. Gasol je bio izvanredan s 30 poena i praktično je uz Mirotića i već pomenutog Lulla sam donio pobjedu Špancima.

Večernji termin ostavljen je za derbi dana i susret Francuske i Turske koji su "trikolori" dobili s visokih, ali i zasluženih 76-53. Nakon početnog francuskog vodstva od 17-10, Turci prelaze na zonsku odbranu, prave seriju 10-2 i dolaze u vodstvo, koje su održavali do polovine druge četvrtine. Sve što smo vidjeli nakon toga bila je jednosmjerna ulica. Francuzi su bili odlični u odbrani, a u napadu je raspoloženi De Colo s 15 poena predvodio svoj tim do plasmana u četvrtfinale.

 

Učitaj još novosti