04. 09. 2015 - 18:25
(ANALIZA) Šta se desilo: Jesmo li mi zaista toliki baksuzi?
907
Shares
(ANALIZA) Šta se desilo: Jesmo li mi zaista toliki baksuzi?

SREĆA ILI NEŠTO DRUGO

(ANALIZA) Šta se desilo: Jesmo li mi zaista toliki baksuzi?

Ahmed PAŠALIĆ
04. 09. 2015 - 18:25
0
Shares

Reprezentacija Bosne i Hercegovine se 2014. godine našla na smotri najboljih svjetskih reprezentacija u fudbalu u Brazilu. 

Grupa koju smo dobili je bila primamljiva, jer smo znali da bi uz malo sportske sreće mogli čak i do drugog kruga. Pogrešno je razmišljati u smjeru da nismo imali pravo da se nadamo i da očekujemo od naših reprezentativaca da učine iskorak na prvom nastupu na Mundijalu. 

Poraz od Argetine je bio prvi u nizu za kojim žalimo, jer je Kolašinac loptu nes(p)retno poslao u našu mrežu. Pobjedu je potvrdio Messi ali Ibiševićev gol je dokaz da smo mogli više te da imamo šta očekivati od naredne utakmice sa Nigerijom. Emocije su bile na vrhuncu, možda i najveća sudijska greška u historiji utakmica reprezentacije BiH je odlučila da izgubimo šansu za prolazak. Popili smo gorku pilulu i krenuli dalje, sigurni da nakon pobjede sa Iranom u grupi za kvalifikacije za EURO 2016. godine u Francuskoj trebamo 'rutinski' proći te da će se borba za prvo mjesto voditi između nas i Belgije. 

Hladan tuš nas je dočekao na Bilinom Polju, na terenu gdje su padale i zadržavane neke od najvećih europskih reprezentacija. Bod protiv Welsa u gostima se slavio kao pobjeda nakon što su reprezentativci pružili izuzetno slabu partiju.

Šok za navijače se nastavio u Izraelu, nakon čega je i selektor Safet Sušić napustio kormilo reprezentacije. Slažem se sa onim da je lahko biti general poslije bitke i da je lahko pričati nakon što se sve zavšilo, ali ovaj momenat je bio ključan. 

Dolaskom Mehmeda Baždarevića ekipa je dobila na svježini sa par novih igrača, ali više od ovoga se nije moglo. Belgija je pokazala da je mnogo kvalitetnija ekipa te da nisu slučajno drugi na FIFA ljestvici. 

Okrenimo se i pogledajmo utakmice koje smo igrali u zadnjem periodu. Izuzmemo li slab doprinos nekih igrača u igri reprezentacije, o čemu sada nećemo pričati, utakmice naših Zmajeva su bile pune faktora 'baksuzluka'. 

Da li smo zaista tako veliki 'baksuz' ostaje da vidimo u naredne tri utakmice kvalifikacija kada dočekujemo Andoru i Wels, a u goste idemo Kipru u posljednjem kolu kvalifikacija. Put do baraža nije jednostavan jer pored pobjeda u zadnje tri utakmice, moraju se poklopiti rezultati drugih utakmica. Tako Izrael do kraja kvalifikacija ne smije osvojiti pet bodova, a raspored njihovih utakmica je izuzetno paklen. Kod kuće dočekuju Kipar ali imaju dva gostovanja kod prve dvije reprezentacije iz naše grupe, Welsa i Belgije. 

Koliko je realno očekivati i nadati se u ovakav epilog? Kada bi smo gledali prema favoritima onda bi naša reprezentacija trebala igrati u dodatnim kvalifikacijama.

Kada bi se, igrom slučaja našli u baražu, faktor 'baksuzluka' bi se ponovo mogao uključiti. 

U baražu bi se mogle naći reprezentacije kao što su Holandija, Ukrajina, Škotska, Slovenija, Mađarska, Rusija, Norveška, Albanija. Trenutni poredak najboljih trećeplasiranih reprezentacija je zanimljiv a na vrhu je Albanija koja bi prema ovoj tabeli trebala ići direktno na EURO. Trenutno smo 30. reprezentacija svijeta a do kraja kvalifikacija će biti zanimljivo vidjeti da li ćemo moći biti bar nositelji u baražu ili će nas naš faktor ponovo pratiti. 

Učitaj još novosti