03. 09. 2015 - 18:24
Eurobasket: Grupa smrti u O2 Areni
907
Shares
Eurobasket: Grupa smrti u O2 Areni

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE

Eurobasket: Grupa smrti u O2 Areni

Alen PROHO
03. 09. 2015 - 18:24
0
Shares

Utakmice grupe B ili kako je košarkaški sladokusci vole zvati "grupe smrti" igraće se u berlinskoj O2 Areni.
 
Žrijeb za Eurobasket 2015. u istu grupu je svrstao selekcije Njemačke, Srbije, Španije, Turske, Italije i Islanda. Izuzmemo li selekciju Islanda koja u ovakvoj grupi može igrati samo egzotičnu i epizodnu ulogu, svaka od navedenih reprezentacija ima kvalitet za velike utakmice. 

Njemačka na krilima publike i jednog od najboljih košarkaša današnjice Dirka Nowitzkog ima kvalitet da se ravnopravno uključi u borbu za drugi krug. Povreda Zirbesa je oslabila Njemačku, ali Nowitzki, Benzing, Plaiss i društvo imaju neophodan kvalitet, dovoljan za drugi krug. 

dirk-nowitzki

Turska na Eurobasket dolazi opterećena nizom problema na relaciji klubovi-savez, klubovi selektor. U prirpremnom periodu igrali su promjenljivo, sa velikim oscilacijama, kako u različitim fazama priprema, tako i u različitim fazama jedne utakmice. Protiv Njemačke su na poluvremenu imali "plus 16", da bi na kraju bili poraženi. Koliko traga će ostaviti unutrašnja neslaganja na atmosferu u timu, ostaje da se vidi, ali u svakom slučaju reprezentacija sastavljena od igrača poput Dixona, Savasa i prije svega Illasove, svaku utakmicu može odigrati u visokom ritmu i biti ravnopravan takmac. Aspiracije Turske su jasne, a budu li posložili kockice Turci su legitiman kandidat ne samo za drugi krug, već i za više domete.

oguz-savas

Već dugo Italija na velikim takmičenjima nije napravila značajniji rezultat, međutim, ove godine na Eurobasket dolaze u najjačem sastavu i jedno su od potencijalnih iznenađenja Prvenstva, ako se selekcija koja u svojim redovima ima Gentilea, Cusina, Belinellija, može nazvati iznenađenjem. Ostatak rostera popunjavaju novi igrač Fenerbahcea Datome, potom Bargnani, Aradori, dok će za organizaciju igre biti zadužen Daniell Hackett play AJ Milana.

marco-belinelli

S klupe će ih voditi Simone Pianigiani i slobodno se može reći, Italija je definitivno družina, spremna za najveće stvari, ne dozvole li sebi luksuz gubitka već dobijenih utakmica, što im se u pripremnom periodu znalo desiti.

A šta tek reći za zemlju s velikom košarkaškom tradicijom i ekipom sastavljenom od vrhunskih košarkaša. "Orlove" će u novi pohod na postolje povesti jedan od najboljih evropskih organizatora igre, Miloš Teodosić. Bogdanović, Milosavljević, Bjelica te sjajni Erceg, imena su koja mogu dobiti svaku utakmicu, bez obzira na ime protivnika. Najveća nedoumica u ovom trenutku je kako nadomjestiti Marjanovića, odnosno s kakvom formom dolazi Teodosićev back-up, Nemanja Nedović. Pripremne utakmice su pokazale da je Srbija spremna i od ove reprezentacije možemo opet očekivati mnogo.

Da favoriti uvijek ne pobjeđuju pokazao nam je i prethodni Eurobasket, na kojem tada favorizovana Španija nije uspjela podići pehar namjenjen najboljem. To međutim, nije promijenilo ništa u odnosu snaga. I ove godine nakrcana kvalitetom, Španija na Prvenstvo dolazi po zlato. Bekovski par Rodriguez-Llull je vjerovatno i najjači bekovski par na Prvenstvu. Reyes i Mirotić su klasa za sebe, o Gasolu ne treba ni trošiti riječi, kao ni o lucidnom Fernandezu. Roster popunjavaju Ribas, Claver i San Emeterio. Generacija sposobna da ostvari jedan i jedini cilj. Evropsko zlato.

Na kraju, grupa B će u prvoj fazi turnira sigurno ponuditi najviše, a O2 Arena biti poprište velikih utakmica. Uživajmo!

Učitaj još novosti