01. 09. 2015 - 13:29
Transferi koji bi promijenili historiju fudbala: Maradona,...
907
Shares
Transferi koji bi promijenili historiju fudbala: Maradona, Neymar, Zidane...

Mnogi se kaju za propuštene prilike

Transferi koji bi promijenili historiju fudbala: Maradona, Neymar, Zidane...

01. 09. 2015 - 13:29
0
Shares

Još jedan dan je ostao do kraja prijelaznih rokova i nakon što su iza nas veliki transferi i još malo je vremena ostalo da bi se desila neka senzacija, prisjetimo se transfera koji su se mogli dogoditi i koji bi vjerovatno mnogo uticali na fudbalsku scenu današnjice. 

Dok nije bilo velikog marketinga, TV prava, manji klubovi su se mogli "boriti" za mlade igrače koji se smatraju da su velike nade. 

Ovo je 5 transfera koji su bili blizu realizacije i koji bi itekako imali efekta na fudbal današnjice.

Diego Maradona u Sheffield United
Jedan od najboljih u historiji fudbala Diego Maradona bio je blizu transfera u Sheffield United i to dok je bio u drugoj ligi. 1978 Maradona je imao samo 17 godina i već je bilo očigledno da taj momak ima nešto što njegova generacija nema. Sheffield je to prepoznao i ponudio 270.000 eura, no nisu pristali na plaćanje nekih bonusa pa je posao propao. Promijenili su fokus ka Alejandu Sabelli s kojim su dospjeli u trećoligaše. Vjerujemo da se i dan danas kaju zbog ove greške. 

Zinedine Zidane u Newcastle United
Newcastle je u zadnje vrijeme prava mala francuska kolonija ali prije skoro 20 godina malo je nedostajalo da dovedu fudbalera koji će poslije postati još jedna legenda fudbala. Fudbalski agent Barry Silkman otkrio je kako je Newcastleu ponuđen Zidane 1996. godine. Tada je imao 24 godine i igrao za Bordeaux. Cijena je iznosila 1.600.000 eura ali su na St. James Parku zaključili da nije dovoljno dobar za Premierligu. Poslije je prešao u Juve, potom Real Madrid, a potom u Real Madrid. U polici trofeja nalaze se trofej Lige prvaka, Svjetskog i Europskog prvenstva, prvaka Serie A, Primere...

Robert Lewandowski u Blackburn Rovers
Karijera Roberta Lewandowskog je najinteresantnija. Nije ga prepoznala Legia Varšava, odbila ga je Crvena zvezda ali najinteresantnija priča je s Blackburn Roversima. Tadašnji menadžer Samm Allardyce prepoznao je dobrog igrača u Lewandowskom i nećete vjerovati šta se ispriječilo transferu teškom 3.500.000 eura. Povišena koncentracija vulkanskog pepela zbog čega su brojni letovi u Europi otkazani. Lewandovski je poslije prešao u Borussiju Dortmund, a sve ostalo je historija. 

Gareth Bale u Birmingham City
Bale je došao u Tottenham 2007. godine i u početku nije briljirao. U prvih 20 utakmica s njim kao pojačanjem Tottenham nije uspio upisati niti jednu pobjedu. Koliko je niz bio loš pomislisli su da ovaj igrač nosi nesreću i 2009. godine ga zamalo pustili u Birmingham za 4.000.000 eura. Birmingham nije bio dovoljno konkretan i transfer je propao. Nakon toga Harry Redknapp je od Velšanina odličio napraviti lijevo krilo. Bale je na toj poziciji pokazao svoj istinski talenat i nakon toga prešao u Kraljevski klub. 

Neymar u West Ham
U sezoni 2006/2007 u West Hamu su igrali Carlos Tevez i Javier Mascherano. Nešto kasnije 2010. godine na Upton park zamalo je stigao i niko drugi nego Neymar. Već tada je bio zvijezda Santosa i imao je saglasnost oca za ovaj transfer ali Santosu je bilo premalo 16.000.000 eura i bili su upravu. 2013. Barcelona kupuje Neymara za 60.000.000 eura.

 

Učitaj još novosti