28. 08. 2015 - 09:35
Umro je 'Čokoladni grom', čovjek koji je čupao obruče iz table
907
Shares
Umro je 'Čokoladni grom', čovjek koji je čupao obruče iz table

Darryl Dawkins

Umro je 'Čokoladni grom', čovjek koji je čupao obruče iz table

28. 08. 2015 - 09:35
0
Shares

I dan danas pamti se njegovo brutalno lomljenje obruča prilikom zakucavanja u utakmicama protiv Kansas Cityja i San Antonio Spursa 1979. godine

U četvrtak navečer, u Allentownu, Pennsylvania, umro je bivši NBA košarkaš Darryl Dawkins. 58-godišnji Dawkins je preminuo u bolnici, ali razlog smrti legendarnog igrača Sixersa nije bio objavljen.

Dawkins je 1975. godine postao prvi košarkaš koji je direktno iz srednje škole ušao u NBA ligu, a tokom karijere postao je slavan zbog atraktivnih zakucavanja kojima je sa stolica dizao na takve ekshibicije još nenaviknutu publiku.

I dan danas pamti se njegovo brutalno lomljenje obruča prilikom zakucavanja u utakmicama protiv Kansas Cityja i San Antonio Spursa 1979. godine. 210 cm visoki tada 115 kilograma teški 'Čokoladni grom' (taj nadimak mu je dao proslavljeni soul muzičar Stewie Wonder) praktički je iščupao obruče iz table pred šokiranim saigračima i protivnicima te iste sekunde ušao u legendu.

Zbog tih je zakucavanja uprava lige već sljedeće sezone uvela elastične obruče, kako se takav spektakularni, ali opasni show više ne bi ponovio.

U NBA ligi zadržao se punih 14 godina, a zlatne dane doživio je igrajući za Phliadelphia 76erse u kojima je proveo sedam sezona, ali ih napustio ljeto prije nego su složili ekipu s kojom su napokon došli do naslova 1983. godine. Ostatak karijere proveo je u New Jersey Netsima, Utah Jazzu i Detroit Pistonsima, a pred smiraj igračkih dana okušao se u Italiji.

Učitaj još novosti