27. 08. 2015 - 16:23
Ono kad te jedan igrač dovuče skroz do Lige prvaka! A sve je...
907
Shares
Ono kad te jedan igrač dovuče skroz do Lige prvaka! A sve je krenulo kontroverznim transferom...

KAKVA PRIČA

Ono kad te jedan igrač dovuče skroz do Lige prvaka! A sve je krenulo kontroverznim transferom...

germanijak.hr
27. 08. 2015 - 16:23
0
Shares

Nakon pet godina Liga prvaka vraća se u Izrael. Posljednji je među elitom bio Hapoel Tel Aviv, a sada je isto uspjelo njihovom ljutom gradskom rivalu Maccabiju, kojeg u najboljem nogometnom društvu nije bilo cijelo desetljeće.

Velike zasluge za taj uspjeh idu Slaviši Jokanoviću. Nekoć vrijednom defenzivnom veznjaku, a danas talentiranom treneru. Srbin je prošle sezone s Watfordom izborio Premierligu, da bi potom neočekivano i pomalo nepravedno dobio otkaz. Talijanskim gazdama kluba, obitelji Pozzo, valjda nije bio dovoljno „jako ime“, pa su doveli Quiquea Sancheza Floresa, bivšeg trenera Valencije, Benfice i Atletico Madrida.

Šuškalo se da bi Jokanoviću mogla pripasti „utješna“ klupa španjolske Granade, također u vlasništvu Pozza koji imaju i Udinese, no on se odlučio za avanturu u Izraelu. I činilo se da će biti upravo tako – neizvjesna i neuspješna avantura.

Naime, Maccabi Tel Aviv je u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka poražen kod Hiberniansa – 1:2. I u uzvratu su poluprofesionalci s Malte mučili Izraelce, bilo je 1:1 sve do 58. minute. A tada se pojavio Eran Zahavi.

Zabio je iz penala i razbudio svoje suigrače. Završilo je 5:1, a Zahavi se u strijelce upisao ukupno dva puta. Maccabi Tel Aviv otišao je u 3. pretkolo gdje ga je čekala Viktoria Plzen. I opet nije krenulo kako treba, jer Česi su upisali gostujuću pobjedu 2:1.

Svi su otpisali momčad Slaviše Jokanovića uoči drugog susreta u Češkoj, no isto nije mislio i Zahavi. U završnoj fazi utakmice dva puta je pogodio, u 76. i 83. minuti, za 2:0 i prolaz dalje.

Play-off Lige prvaka donio im je Basel. Kao veliki favoriti slovili su Švicarci, no Maccabi Tel Aviv je na St. Jakob-Parku, gdje su padali i najveći europski klubovi, izborio 2:2. Pogađate, oba gola zabio je Zahavi! Drugi za izjednačenje u 96. minuti! I to, primijetili su mnogi, slično kao jednom prilikom Cristiano Ronaldo...

I uoči uzvrata prije dva dana mnogi su i dalje favorizirali Basel. Doista, užarena atmosfera na stadionu Bloomfield nije prestrašila goste. Rano su poveli, ali brzo je stigao odgovor. Zna se čiji! Gol Erana Zahavija za 1:1 iz 24. minute pokazao se odlučujućim, jer domaći su do kraja izdržali pritisak.

Zahavi je tako fazu pretkola završio sa sedam golova u pet utakmica. Još bolje, postigao je posljednjih pet pogodaka Maccabi Tel Aviva i klubu praktički sam donio 15.000.000 eura. Sada će se okušati protiv najboljih europskih obrana. Jednom je već probao na visokom nivou, godinu i pol proveo je u Palermu, ali u više od 20 nastupa samo je dva puta poentirao u Serie A.

Ipak, nakon povratka u domovinu, jednostavno je eksplodirao. U dvije protekle sezone zabio je čudesnih 57 golova u 68 nastupa u izraelskom prvenstvu! Znate što je najbolje u cijeloj priči? Sve to došlo je poslije kontroverznog transfera u Maccabi Tel Aviv. Jer Zahavi je dijete ljutog gradskog rivala Hapoela. Kluba s početka priče, posljednjeg koji je predstavljao Izrael u Ligi prvaka. I osvojio tada pristojnih pet bodova uz, podrazumijeva se, tri pogotka Zahavija...

Učitaj još novosti