01. 08. 2015 - 12:31
Nije Standard bauk kao što se mislilo
907
Shares
Nije Standard bauk kao što se mislilo

3. PRETKOLO EVROPSKE LIGE

Nije Standard bauk kao što se mislilo

01. 08. 2015 - 12:31
0
Shares

Prvi dio utakmice izabranici Milorada Odovića odigrali su, najblaže rečeno, očajno. U nastavku bila je to sasvim druga priča, kao da je igrao neki drugi tim. Na kraju 2:1 za domaćina i ne zvuči loše pred revanš u idući četvrtak na Koševu

Fudbaleri Željezničara, jedini bh. predstavnici u ovoj fazi ovogodišnjih kvalifikacija za evropska klupska takmičenja, poraženi su u prvom susretu 3. pretkola Evropske lige sa Standardom (1:2), ali su ostvarili rezultat koji im daje realnu nadu da se mogu plasirati u baraž ovog najmasovnijeg evropskog klupskog takmičenja i ostvariti najveći uspjeh u poslijeratnoj klupskoj historiji. Kako su se stvari odvijale na terenu, mogli su puleni Milomira Odovića u prvom dijelu susreta doživjeti katastrofu, ali na kraju mogu žaliti što nisu izvukli bar remi. To su igrom u drugom dijelu i zaslužili, ali su odbrane golmana Thurama i stative spriječile veliko iznenađenje, piše Oslobođenje.    

Opravdana strepnja

Strepili su i igrači i navijači Željezničara prije susreta u Liegeu. Belgijski predstavnik je klub sa tradicijom dugom 117 godina, deset puta bili su prvaci Belgije (posljednji put u sezoni 2008/2009), imaju šest osvojenih Kupova, četiri Super kupa i jedan Liga kup. Prošlu sezonu završio je na 4. mjestu sa 40 bodova (prvak Genk imao je 49), što mu je omogućilo da se i ove sezone bori za ulazak u grupnu fazu Evropa lige. Prošle godine klub iz Liegea nije se proslavio, jer je u grupi sa Feyenoordom, Sevillom i Rijekom bio posljednji. Novu prvenstvenu sezonu otvorio je minimalnim porazom od Kortrijka, baš kao i Željezničar od Borca. 

Uoči ove sezone u junu, tim je preuzeo Slavoljub Muslin, srbijanski internacionalac, koji je u svojoj karijeri, pored Crvene zvezde, vodio timove poput Bordoa, Lensa, Lokerena, Levskog i Lokomotive iz Moskve. Kako ima ugovor na godinu, sigurno je da želi zadržati posao, a to znači da mora imati bolje rezultate nego njegov prethodnik Jose Riga.

Nakon velikog slavlja u prošli četvrtak na koševskom stadionu, kada je sa glatkih 2:0 u Budimpeštu ispraćen Ferencvaroš, plavi su imali malo prizemljenje u duelu sa Borcem u Banjoj Luci. Doživjeli su poraz, prvi prvenstveni još od novembra prošle godine, ali ko je mogao očekivati da će ova ekipa u kojoj igra nekoliko poletaraca u samo tri dana odigrati dva vrhunska susreta. Ustvari, problem igrača tima sa Grbavice na Gradskom stadionu u Banjoj Luci bio je taj što su oni već u mislima bili na stadionu "Maurice Defrasne" u Liegeu, a susret prvog kola BH Telecom Premijer lige su morali odigrati i paziti da se ko ne povrijedi kako ne biste propustili veliki duel u Belgiji.

Plava ekspedicija je iz Sarajeva otputovala dan prije utakmice čarter-letom sa Aerodroma Sarajevo. Kako je Belgija malo dalje od Mađarske, i iznajmljivanje aviona je skuplje, izabrana je manja letjelica u kojoj ovog puta nije bilo mjesta za predstavnike sedme sile i izabrane navijače. Po dolasku i smještaju u hotel Ramada Plaza sa četiri zvjezdice bez velike pompe, fudbaleri i stručni štab su održali uveče trening na stadionu, a na obaveznoj konferenciji za medije pojavili su se trener Milomir Odović i kapiten Marijan Antolović. Ni jedan od njih nije bježao od toga da je Standard favorit, ali se provlačila i misao da je i u prošlom kolu mađarski predstavnik Ferencvaraš važio za favorita, pa je pobijeđen u oba susreta. 

No, šef stručnog štaba Odović ipak je za duel protiv snažnog belgijskog tima morao na teren izvesti tim oslabljen za neigranje Josipa Kvesića. Standardni lijevi bek tima sa Grbavice u posljednjih pet sezone prihvatio je ponudu turskog Antalyaspora, tako da se morala tražiti njegova zamjena. Na to mjesto uskočio je Dušan Mladenović, ovogodišnje Željino pojačanje, koji je na Grbavicu došao iz armenskog Alashkerta. Iako je riječ o dobrom igraču, sa timom je trenirao svega 20-ak dana i postojala je bojazan kako će se uklopiti u već prepoznatljivu igru koju forsira trener Odović. 

Mala posjeta

Kada su fudbaleri Standarda i Željezničara istrčali ne teren, tribine lijepog zdanja stadiona "Maurice Defrasne" nisu bile previše popunjene. Ovaj okršaj privukao je nešto više od 10 hiljada gledalaca, što je otprilike trećina od maksimalnog kapaciteta. Očigledno je da navijači Standarda nisu zaboravili turbulentnu prošlu sezonu, kada su njihovi ljubimci najavljivali velika djela, a igrali su po sistemu toplo-hladno i veći dio šampionata proveli su u sredini tabele. Zbog toga je uprava promijenila čak tri trenera i tek je posljednji Jose Riga uspio da tim dovede do 4. mjesta i omogući mu nastup u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Na svu sreću, solidno je bio popunjen i dio tribina koji je namijenjen gostujućim navijačima, koji su sve vrijeme bodrili svoje ljubimce.    

Kada je sudija Arlond Hunt iz Sjeverne Irske dao znak za početak susreta, domaćini su žestoko napali. Očigledno, bili su riješeni da od prvog minuta stave do znanja ko je gazda na terenu i sa kakvim ambicijama ulaze u novu sezonu. Prolazili su pored zbunjenih Željinih igrača kao brzi vozovi i opasno ugrožavali golmana Antolovića. Od prepoznatljive igre tima sa Grbavice, pogotovo one koju su prikazali u duelima sa Ferencvarošem, nije bilo ni traga. Već u osmoj minuti Milec je pogodio prečku snažnim udarcem  sa 25 metara. Priprijetio je tri minute kasnije i Van Damme glavom. Početni napadi domaćina krunisani su pogotkom već u 16. minuti. Knockaert je centrirao sa lijeve strane, a stoper Kosorić je pogodio vlastitu mrežu, želeći da izbije loptu ispred napadača Standarda Santinija.

Rano vodstvo nije zadovoljilo domaće igrače. Nastavili su da igraju presing, pritiskali su igrače Želje po cijelom terenu, tako da nisu uspijevali da odigraju više od dva, tri dodavanja prije nego što bi ona prešla u njihov posjed. Prijetili su gotovo serijski prema golu Antolovića Santini, Badibanga, Van Damme. Udvostručili su prednost domaćini već u 28. minutu. Scholz se probio po lijevoj strani, odigrao dupli pas sa Knockaertom, koji je sa pet metara savladao nemoćnog Antolovića. Nastavio je Standard sa uraganskim napadima i nakon drugog gola. Iako je bilo nekoliko prilika, rezultat je do kraja prvog dijela ostao nepromijenjen. 

Željinim igračima je odmor itekako trebao, ne samo zato što su se umorili sprečavajući napade belgijskog tima i što su djelovali kao razbijena vojska već im je trebala i koja umirujuća riječ njihovog smirenog trenera da ih uputi što im je raditi do kraja susreta kako bi izbjegli katastrofu. Sigurno u tim momentima nije bilo lako ni selektoru Mehmedu Baždareviću, koji se nalazio na tribinama stadiona u Liegeu, jer mu je u nekoliko navrata srce zastalo kada su domaćini opasno ugrožavali gol Antolovića.  

Odovićevi savjeti

Već smo pisali o tome kako je Milomir Odović vrhunski trener, koji umije da kaže pravu riječ u pravo vrijeme i da, kao na šahovskoj tabli, povuče najjače poteze kada je to neophodno. Izgleda da su njegove riječi u poluvremenu našle put do glava njegovih pulena. U drugom dijelu susreta kao da je na teren istrčala druga ekipa. Pokušali su domaćini da nastave sa igrom kao u prvom dijelu susreta, ali se vidjelo da igrači u bijelim dresovima, u kojima je tim sa Grbavice u četvrtak nastupao, stoje na terenu daleko bolje. Možda je konačni impuls za njihovu agresivniju i bolju igru bio šut Trebela kada je pola sata prija kraja pogodio mjesto gdje se sastaju prečka i stativa.

Ta hrabrija igra urodila je plodom u 64. minuti, kada je Ognjen Đelmić sjajnim udarcem malo iskosa sa ivice kaznenog prostora pogodio donji desni ugao gola Thurama. Bio je to gol nade i podstreka da se može uraditi nešto više. Veliko slavlje zavladalo je i na tribinama gdje su se nalazili Željini navijači, ali za razliku od domaćih slavlja, nije bilo ni baklji ni petardi. Propustio je do kraja susreta priliku da izjednači, pa i potpuno preokrene rezultat. Prvo je Đelmić pogodio stativu, pa je udarac Damira Sadikovića glavom sa pet metara odlično odbranio golman Thuram, a samo tri minuta prije isteka 90. minuta Bajić je makazicama pogodio stativu.

Kada je sudija Hunt označio kraj, više zadovoljni nego nezadovoljni bili su treneri i jednog i drugog tima. Muslin jer je njegov tim pobijedio, a Odović jer je ostvaren rezultat koji daje nadu u revanšu da se može napraviti još jedan podvig. Ustalom, ako im to pođe za nogom, postigli bi uspjeh jednak onome prije 13 godina, kada su na Koševu sa Newcastleom razigravali za ulazak u grupnu fazu. Mada je to i dalje izgledao kao nemoguća misija, pokazali su Belgijanci dovoljno slabosti koje bi se mogle iskoristiti. Najvažnije je, ipak, da fudbaleri sa Grbavice vjeruju u vlastite mogućnosti u revanšu koji će se odigrati u četvrtak, 6. avgusta, na Koševu. 

Odović: Vjerujem u prolazak 

Trener Željezničara Milomir Odović, u izjavi na zvaničnoj Željinoj web stranici, uvjeren je da će njegovi puleni igrati još bolje u revanšu:

- Ušli smo dosta loše u utakmicu. Izgubili smo mnogo lopti, bilo je pregršt pogrešnih dodavanja, dok je domaćin bio moćan i goropadan. Na pauzi smo se dogovorili da u nastavku odigramo bolje i to se na naše zadovoljstvo i desilo. Znali smo da bi bilo pogubno povući se i braniti. Zbog toga smo napali i bili bolji u nastavku. Ostvarili smo dobar rezultat pred revanš na Koševu. Zadovoljan sam i zbog načina igre u nastavku, bilo smo dominantni i više trčali od domaćina. Vjerujem da ćemo u četvrtak biti bolji, tako da vjerujem da možemo i proći, mada Standard zaslužuje veliki respekt, rekao je Odović te dodao:

- Navijači su najbolji dio Želje, ja to uvijek kažem. Hvala im za podršku i smatram da će ih ovaj rezultat privući u velikom broju na Koševo kako bi ostvarili pobjedu i izbacili ekipu kakva je tim iz Liegea. 

Muslin: Rezultat je realan 

Trener Standarda Slavoljub Muslin zadovoljan je što njegova ekipa nije primila još neki gol u meču protiv Željezničara. 

- Mislim da smo u prvom poluvremenu igrali odlično, trebali smo da damo možda i više golova. U poluvremenu sam rekao igračima da nastave igrati agresivno, no, nažalost, oni su neočekivano stali, te je Željezničar imao više šansi i iz jedne takve prilike postigao pogodak. Nakon tog pogotka, mogli smo da primimo i još jedan ili dva, mada mislim da je rezultat realan. Mladi igrači Željezničara su jako dobri, mada mislim da su već poprilično iskusni u odnosu na naše, s obzirom na to da imaju profesionalnu sezonu iza sebe. Drago mi je što ću doći u Sarajevo, draže bi mi bilo da smo pobijedili 2:0, ovako nas čeka težak meč i borba da bismo osigurali prolazak u play-off Evropa lige.

Učitaj još novosti