24. 07. 2015 - 22:37
Fudbal na Balkanu je umro, samo mu to još niko nije rekao
907
Shares
Fudbal na Balkanu je umro, samo mu to još niko nije rekao

NEKAD I SAD

Fudbal na Balkanu je umro, samo mu to još niko nije rekao

Telegraf
24. 07. 2015 - 22:37
0
Shares

Još jedan jasan pokazatelj na kakvom nivou se nalazi klupski fudbal na prostoru bivše SFRJ jesu rezultati u kvalifikacijama za evropska takmičenja.
 
Neka druga i ljepša vremena kada je u pitanju fudbal na prostorima bivše Jugoslavije odavno su ostala iza nas, a to se još jednom pokazalo na klupskoj međunarodnoj sceni.

Kvalifikacije za evropska takmičenja u kojima je do sada prošlo svega dva kola jasan su pokazatelj koliko su ekipe iz bivše SFRJ da tako kažemo zaostale u odnosu ne samo na njihove protivnike koji dolaze sa zapada Evrope, već i na one istočne iz takozvanih “egzotičnih” zemalja.

Dovoljno je samo reći da od 26 klubova koliko ih je sa prostora bivše države igralo ove godine u prva dva kola kvalifikacija ostalo svega šest. Dakle čak ih je 20 ispalo posle početnih filtera.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona samo su Partizan i Dinamo iz Zagreba uspeli da prebrode prepreke i domognu se 3. kola kvalifikacija, mada moramo reći da su “modri” imali problema sa Foljom iz Luksemburga. Nijedan od ostalih timova nije uspeo da nastavi dalje, a ispali su u kvalifikacijama za elitno takmičenje redom: Maribor, Sarajevo, Rudar i Vardar.

Kada je u pitanju Liga Evrope i tu je situacija slična, pošto su samo Vojvodina, Hajduk iz Splita, Željezničar i Rabotnički uspjeli da se domognu 3. runde doigravanja i nastaviće da se bore za ulazak u grupnu fazu takmičenja, dok 10 timova nije preživelo prvo kolo, a još 5 je ispalo u u drugom kolu.

Crvena zvezda, Celje, Domžale, Zrinjski, Olimpik Sarajevo, Renova, Sutjeska, Budućnost i Škendija su ispali odmah, dok su se u drugom oprostili od takmičenja Čukarički, Koper, Rijeka, Lokomotiva Zagreb i Mladost iz Podgorice.

Posle ovakve slike jasno je da situacija sa klupskim fudbalom na ovim prostorima nikada nije bila lošija, a o tome govore i klupski koeficijenti za narednu sezonu i plasman samih klubova na osnovu njih.

Maribor i dalje ima najbolji klupski koeficijent od svih timova iz nekadašnje SFRJ (21.625), međutim, njegov koeficijent ne može više da raste ni direktno, ni indirektno, pošto su ispali od Astane, a ispali su i svi slovenački klubovi, tako da neće biti rasta koeficijenta do kraja ove godine.

Dinamo iz Zagreba je drugi na listi sa time što ima mogućnosti da još više uveća svoj koeficijent koji je trenutno 20.725 i čak preskoči Maribor, što preko sopstveno uspeha i ulaska u grupnu fazu Lige šampiona, što preko nacionalnog koeficijenta.

Rijeka je neprijatno iznenadila i oprostila se neočekivano rano od Evrope, ali čuva mesto treću poziciju, a njen koeficijent, koji iznosi 13.725, ali se on može uvećati na osnovu nacionalnog kroz rezultate Dinama i Hajduka.

Partizan je u ovom trenutku četvrti na listi klubova iz bivše Jugoslavije, ali može da se domogne jedne pozicije više, mada će mu za to biti potrebno da uđe u grupnu fazu nekog od takmičenje bilo da je u pitanju Liga šampiona ili Liga Evrope, u zavisnosti od rezultata drugih timova ako je u pitanju ovo potonje takmičenje. Crno-bijeli trenutno imaju koeficijent 11.950.

Hajduk iz Splita je na petoj poziciji sa koeficijentom od 9.725 i ove godine za razliku od prethodnih sezona dobro je odigrao prva dva kola u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a mogli bi da preskoče Partizan samo pod uslovom da se domognu grupne faze, a crno-bijeli završe svoje učešće prije toga.

Vojvodina je u ovom trenutku šesti klub sa prostora bivše države po koeficijentu ostvarenom u Evropi, pošto je preskočila Crvenu zvezdu. “Lale” su odlično odigrale prva dva kola kvalifikacija i sada imaju koeficijent od 6.950 sa time što mogu da ga još više uvećaju svojim uspjehom, ako prođu Sampdoriju, ali i na osnovu uspjeha Partizana.

Kada su u pitanju Crvena zvezda i Čukarički, oni mogu jedino da ostvare nešto bolji koeficijent na osnovu nacionalnog koji opet zavisi od toga šta će uraditi Partizan i Vojvodina.

Učitaj još novosti