22. 07. 2015 - 14:10
Senzacija ljeta: Gazda 28-godišnjak, supruga pop pjevačica i...
907
Shares
Senzacija ljeta: Gazda 28-godišnjak, supruga pop pjevačica i

MOLDAVSKI MILSAMI

Senzacija ljeta: Gazda 28-godišnjak, supruga pop pjevačica i "pašnjak" od terena!

Marko ŠEPAT (Germanijak.hr)
22. 07. 2015 - 14:10
0
Shares

Izbacivši bogati Ludogorec s dvije pobjede (1:0, 2:1), Milsami je izborio 3. pretkolo Lige prvaka gdje će mu protivnik biti Skenderbeu. Iako su Albanci okupili dobru momčad, jasno je da Milsami ima povijesnu šansu. Prođe li, ostat će mu još jedna stepenica do raja, a osigurat će minimalno skupine Europske lige. Ispadne li pak od Skenderbeua, imat će novu šansu za „utješno“ natjecanje UEFA-e kroz play-off.

Unatoč minimalnoj, ali senzacionalnoj pobjedi u Bugarskoj, rijetki su davali Milsamiju šanse uoči uzvrata. Očekivalo se da će stvari u Moldaviji sjesti na svoje mjesto, odnosno da će Ludogorec naplatiti promašaje iz prve utakmice. Gosti su doista poveli, ali samo minutu poslije domaćin je izjednačio. Do kraja se Milsami junački branio, čak i s igračem manje, a bugarskom šampionu presudili su iz kontre u finišu.

Osam punih minuta trajala je sudačka nadoknada, a kada se glavni sudac konačno oglasio zadnjim zviždukom, domaći su počeli oduševljeno slaviti. Skupe gostujuće zvjezdice popadale su po moldavskoj travi, a nas prisjetile na identičnu scenu iz Maksimira, negdje u ovo doba, samo 2012. godine. Tada su u dvije utakmice nadigrali Dinamo, ali glupo isključenje Marcelinha i nepažnja debelo u sudačkom dodatku koštala ih je ispadanja. Domagoj Vida skočio je i pogodio u 98. minuti!

Bio je to veliki nokaut za Ludogorec, međutim niti približan ovome kojeg im je nanio Milsami. Jer Ludogorec je tada bio debitant na europskoj sceni. Naučili su što su morali, da se nogomet igra 90 ili u tom slučaju 98 minuta. Ukratko, dok sudac ne kaže da je kraj. U idućim godinama zaigrali su grupu Europske lige, doživjeli proljeće u Europi, a lani premijerno nastupili u Ligi prvaka. Završili su sa četiri boda, te pružili sjajan dojam protiv Real Madrida i Liverpoola.

Isto se očekivalo i ove jeseni. Gazda Kiril Domuščijev doveo je talentiranog portugalskog trenera, prodao jednog igrača za 6.000.000 eura, ali osigurao i nekoliko novih, sve redom s bogatim i zanimljivim referencama. Trebali su se prošetati pretkolima, najavili smo to ovdje i promašili - "ceo fudbal". Skupa s Bugarima. Samodopadnost pa i podcjenjivački stav skupo je stajala družinu iz Razgrada. U Moldaviji, zemlji čija je reprezentacija tek 124. na ljestvici FIFA-e, a gotovo da ne pamte kada su posljednji puta imali igrača u Ligama petice.

A u toj Moldaviji, još od početka tisućljeća, postojao je jedan klub. Stari Dinamov znanac, Šerif Tiraspol. Prema gazdi Igoru Nikolajeviču Smirnovu "mala beba" je i Zdravko Mamić. Spomenuti gospodin vlada svime i svačime u zapravo međunarodno nepriznatoj moldavskoj republici Pridnjestrovlju.

Iako je nevoljko igrao moldavsku ligu, Šerifu ju je uredno osvajao. Smirnov je za „glavu“ kluba, ali i istoimene kompanije, odredio Viktora Gušana. Na bogati popis onoga što posjeduje – lanac benzinskih crpki i supermarketa, TV-kanal, izdavačku kuću, građevinsku tvrtku, dilerski ugovor s Mercedes-Benzom, oglašivačku agenciju, mrežu mobilne telefonije, destileriju, dvije pekare i još štošta drugo – kompanija je dodala i nogometni klub.

Šerif je osnovan tek 1997., ali već 2001. godine uzima prvi naslov. Nanizali su potom deset prvenstvenih titula i šest Kupova, preuzeli primat u lokalnom nogometu od dotadašnjeg vladara Zimbrua, počeli dovoditi (vrlo) dobre strance, izgradili kamp sa stadionom, dvoranom, deset igrališta i hotelom. Vrijedan 200.000.000 dolara! Dominaciju je 2011. prekinula Dacia iz prijestolnice Kišinjeva, no samo zakratko... Opet je Šerif krenuo u niz od tri titule, a onda prošle sezone doživio neočekivani udarac.

Igralo se posljednje kolo prvenstva. Maleni i „maloljetni“ Milsami, dotad osvajač jednog Kupa i Superkupa, tijekom cijele godine igrao je iznenađujuće dobro. I doveo prvenstvo u „foto-finiš“. U zadnjem kolu suparnik im je bila Dacia, također u igri za naslov. Oboje su trebali pobjedu, a Šerif njihov međusobni remi. Predvođen mladim hrvatskim trenerom Zoranom Zekićem (kasnije otišao iz kluba), Šerif je upisao rutinsku gostujuću pobjedu. Osluškivali su vijesti s utakmice Milsami – Dacia, domaćin je vodio 1:0, gosti napadali. U 83. minuti stoper Dacije Abdoul Mamah, ironično nekadašnji igrač Šerifa, zabio je autogol. Gosti su smanjili, ali to je bilo sve. Milsami je slavio pobjedu i povijesnu titulu! Ludo prvenstvo tri rivala završila su s jednakim brojem bodova (55), no Milsami je bio najbolji u „trokutu“.

ilan-shor

Bio je to, možda ne najveći, ali svakako jedan od dražih životnih uspjeha Ilana Shora. On je vlasnik Milsamija, a vjerovali ili ne, samo mu je 28 godina! Rođen je u Tel Avivu, u obitelji moldavskih Židova. Početkom 90-ih roditelji su stigli u Moldaviju i pokrenuli biznis. Očeve gene pokupio je i Ilan. Bez oca je ostao s 18 godina, no po vlastitom priznanju još kao 13-godišnjak počeo je stvarati, u dućanu s mobitelima.

Kada su mu bile 23 godine, u ljeto 2010., Ilan Shor je preuzeo Viitorul Orhei. Bio je to klub osnovan tek pet godina ranije, bez ikakvih uspjeha. U gradu Orhei, s oko 32.000 stanovnika udaljenom 40-ak kilometara od metropole Kišinjeva, ambiciozni Shor u kratkom roku stvorit će današnju senzaciju kvalifikacija Lige prvaka.

Za početak, preimenovao je klub u Milsami, što je prefiks mješavine incijala glavnih klupskih investitora. Ilan Shor je financijer i bankar, vodi kompaniju Dufremol, a od 2014. je predsjednik odbora Štedne banke Moldavije. Zbog tog "angažmana" nedavno je imao velikih problema. U ožujku ove godine Nacionalni centar za borbu protiv korupcije osumnjičio ga je da je potpisao ugovor o prijenosu oko milijarde dolara. Novcu se trag izgubio. Shor je proveo osam sati na ispitivanju, zaplijenjena mu je osobna imovina, a početkom svibnja stavljen je u kućni pritvor u trajanju od 30 dana.

Ništa od svega toga na njemu nije ostavilo traga. Kao da je izašao još jači – prvo se kandidirao za gradonačelnika Orheija, a sada ga je eto njegova omiljena igračka dovela na korak do društva s „velikim dečkima“ europskog nogometa.

„Za mene, moldavski nogomet je velika zabava. Kada bih birao između utakmice u Barceloni ili da ostanem gledati kod kuće Milsami, izabrao bih drugu opciju“, kazao je jednom prilikom Ilan Shor.

Kažu da je sinoć bilo veselo u Orheiju. Igrače je pjesmom zabavljala Jasmin, ruska pop pjevačica, od 2011. udana za Ilana Shora. Njegova najveća ljubav uz njihovu kćer Margaritu...

SAMO ŠEST STRANACA, BIVŠI DINAMOVCI U VEZNOM REDU

I dok je Šerif u Europi već poznat po brojnim Brazilcima, Milsami ima bitno drugačiju politiku. Nemaju niti jednog igrača iz najnogometnije zemlje svijeta. Na rosteru je šest stranaca, što uopće nije puno, pogotovo ako uzmemo u obzir da su trojica iz susjednih zemalja, Rumunjske i Ukrajine.

Obranu drže dva „diva“, mladi momci, Nigerijac Ovye Monday (22) i Egipćanin Adil Rhaili (24). Obojica su u klubu već nekoliko sezona. Dvije i pol godine član Milsamija je i 24-godišnji hrvatski veznjak Karlo Belak. Bivši junior Dinama, nakon igranja seniorskog nogometa u drugoligašu Rudešu i Lučkom, došao je u Moldaviju „trbuhom za kruhom“.

I dok Belak i moldavski reprezentativac Andrei Cojocari drže sredinu, za kreaciju je zadužen Gheorghe Andronic. Taj 23-godišnji veznjak nekada se okušao u Dinamu i Lokomotivi. Nije se nametnuo, kao ni u drugoligaškoj Gorici. Jučer je zabio Ludogorecu.

Milsami je nedavno doveo i Ukrajinca Eugenea Zaričnjuka, a najiskuniji stranci su Rumunji. Cristian Bud (30) je robusni napadač, a Romeo Surdu (31) glavna zvijezda. To je strijelac koji je sa Steauom igrao Ligu prvaka.


ULAZNI TRANSFERI – 0 eura, IZLAZNI TRANSFERI – 40.000 eura

Milsami od 2008. djeluje kao profesionalni klub. Od tada, nisu potrošili niti jedan euro na odštete igrača. Dovode one „čistih papira“, pokušali su sa Španjolcima, Portugalcima, Brazilcima, Čileancima i mnogim drugima, ali najviše su ih usrećili Rumunji i naš Karlo Belak.

Donedavno je tamo bio i Josip Šoljić, 28-godišnji hrvatski stoper. Raskinuo je i otišao u Lučko, a danas je u zaprešićkom Interu. Belak je ostao sam, ali uskoro mu stiže društvo. Ovih dana dvogodišnji ugovor za Milsami potpisao je zadarski veznjak Igor Banović (28).

Zanimljivo, Milsami je dosad od izlaznih transfera zaradio – 40.000 eura. Toliko im je iranski Foolad 2013. platio za rumunjskog ofenzivca Claudiua Ionescua. U solidne klubove ove godine besplatno su otišli Abrudan i Lucas. Rumunj kući u Gaz Metan, Brazilac u škotski Hamilton.

TVORAC ČUDA – IURIE OSPIENCO

U sezoni 2013/14 na klupi Milsamija sjedio je iskusni Georgij Jarcev. Bivši ruski izbornik (2003.-2005.) koji je u karijeri vodio i moskovske klubove Spartak, Dinamo i Torpedo, završio je tek kao šesti u moldavskom prvenstvu.

Došao je 41-godišnji Iurie Osipenco, u igračkim danima jednu sezonu veznjak Milsamija, te brzo posložio stvari. Kažu da je zanimljiv stručnjak i dosta fleksbilian. Tako su u domaćim okvirima igrali napadački nogomet, a u Europi iskazuju discipliniranu igru sa sjajnim polukontrama i kontrama. Osipenco je prije bio izbornik moldavske U-19 reprezentacije. Forsira sustav 4-2-3-1, a idealnih 11 čine: Mitu – Erhan, Monday, Rhaili, Rassulov – Cojocari, Belak – Patras, Andronic, Antoniuc – Surdu.

navijaci-milsami

EUROPA UPOZNAJE NESVAKIDAŠNJI STADION I „PAŠNJAK“ UMJESTO TERENA

Milsami igra na malenom stadionu koji nosi ime CSR Orhei. Gleda ih između 1.000 i maksimalnih 3.000 navijača. Protiv Ludogoreca je sve bilo puno. Imaju navijačku skupinu, a jučer se – kako je utakmica odmicala – s tribina orilo „Milsami, Milsami“.

Osim lanjskog prvenstva, u vitrinama imaju Kup i Superkup iz 2012. godine. Ljeto ranije debitirali su u Europi, ali Dinamo Tbilisi je bio prejak s ukupnih 5:1. Iduće sezone s 5:4 u dvije utakmice izbacio ih je Aktobe.

Po prvi puta nogometnoj Europi ušli su u uho 2013. godine. Tada su izbacili luksemburški Dudelange (1:0) i bjeloruski Šahtjor Soligorsk (2:2, bolji na penale). Naletjeli su na St. Etienne koji je bio neumoljiv – ukupno 6:0.

S Francuzima su igrali na stadionu Zimbrua u obližnjem Kišinjevu. UEFA bi im mogla dopustiti da Skenderbeu ugoste na svom terenu, ali odu li dalje, 4. pretkolo opet će morati igrati u prijestolnici. Inače, travnjak u Orheiju je u rangu hrvatskih županijskih liga. Grbav, neravan, poput „pašnjaka“. Nije to pasalo „španerima“ iz Ludogoreca, ali koga briga...

Učitaj još novosti