08. 07. 2015 - 12:30
Kako je USKOK otkrio Mamićevog poreznika. Putovao je u Dubai i...
907
Shares
Kako je USKOK otkrio Mamićevog poreznika. Putovao je u Dubai i Bangkok, a na kartici mjesečno

Kako je USKOK otkrio Mamićevog poreznika. Putovao je u Dubai i Bangkok, a na kartici mjesečno "peglao" 5.000 KM

08. 07. 2015 - 12:30
0
Shares

Nije lako dobiti novac od Zorana, rekao je gotovo ljutito svojoj kolegici poreznici Milan Pernar, donedavni porezni inspektor u Poreznoj ispostavi Sesvete. Učinio je to nakon što ga je upozorila na očite manjkavosti u poreznom nadzoru kojeg je obavio nad Zoranom Mamićem.

Istražitelji sumnjaju da je Pernar aktuelnom Dinamovom treneru omogućio neplaćanje nešto više do 12 miliona kuna (3,1 milion KM) poreza za 2011. godinu, dok mu je ove godine pokušao pomoći da ne plati još nešto više od milion kuna (258 hiljadaKM) davanja za period od 2005. do 2009. godine o čemu je već bila donijeta i pravomoćna sudska presuda.
Kap koja je prelila čašu

To je i bila “kap koja je prelila čašu” jer je ovaj slučaj konačno i otvoren nakon prijave Pernarove šefice.

Iako se još ne zna koliko je novca kao mito dobio od Zorana Mamića, Milan Pernar morat će istražiteljima u nastavku ovog postupka pokušati objasniti pozamašne troškove i rast imovine tijekom 2012. godine. Za sada USKOK smatra da su oni bili nesrazmjerni njegovim primanjima.

Tako su Pernar i njegova supruga mjesečno “peglali” i 20 hiljada kuna (5 hiljada KM) na karticama. Poreznikova žena u junu iste te godine platila je sto hiljada kuna (26 hiljada KM) nekretninu u Jazbinskom odvojku.

Godinu dana kasnije, par je u tu nekretninu značajno ulagao, kao i porodičnu vikendicu.
Putovanja u Dubai, Bangkok, Istanbul

Uslijedila su i brojna putovanja, što su, prema sumnjama istražitelja, premašivala Pernarov poreznički standard, te su zasigurno plaćena Mamićevim mitom. Supružnici Pernar tako su tijekom 2013. i 2014. godine posjetili Beograd, Novi Sad i Veneciju, no osim u susjedstvo uputili su se i na nekoliko dalekih putovanja – u Dubai, Bangkok i Istanbul.

Prije svega par mjeseci, u martu ove godine Pernar si je kupio automobil, u pitanju je bilo vozilo marke VW Eos čija je vrijednost procjenjena na najmanje 89 hiljada kuna (23 hiljada KM).

Nakon hapšenja istražiteljima je potvrdio da prima oko 7.500 kuna plate (1900 KM), da je otac troje djece, te da u svom vlasništvu ima polovinu kuće u Trnovčici i zemljište u Istri, prenosi Telegram.hr.

Učitaj još novosti