13. 01. 2015 - 12:33
Odjeci Zlatne lopte: Nijemci suze rone zbog Neuera
907
Shares
Odjeci Zlatne lopte: Nijemci suze rone zbog Neuera

REAKCIJE

Odjeci Zlatne lopte: Nijemci suze rone zbog Neuera

mozzartsport.com
13. 01. 2015 - 12:33
0
Shares
Zavjesa na 2014. godinu spuštena je očekivanim proglašenjem Cristiana Ronalda za najboljeg na planeti. Poslije sezone u kojoj je na 60 utakmica postigao 61 gol samo su rijetki osporili pravo Portugalca da treći put zasjedne na fudbalski tron. "Neću ovdje stati. Želim da stignem i Messija. Nije da neću spavati dok to ne uradim, ali već sam više puta rekao da mi je cilj da u fudbalsku historiju odem kao najbolji", po navici iskreno, iako će mnogi reći i arogantno, komentarisao je Ronaldo, koji je dobio ubjedljivih 37,66 odsto glasova. Od 544 glasača čak 440 je asa madridskog Reala svrstalo među trojicu najboljih na planeti u protekloj godini. Nije mala stvar kada se u vidu ima da je samo 23 fudbalera dobilo makar jedan glas. I tu dolazimo i to prvih nelogičnosti. Recimo, 82 od 182 anketiranih kapitena – što čini čak 45 odsto njih – nije u trojicu najboljih ubrojalo Ronaldovog jedinog pravog oponenta Lionela Messija?! Argentinac je tako sakupio 15,76 odsto, glasova, za dlaku nadmašio rezultat Manuela Neuera (15,72%), te Arjena Robbena (7,17%) i Thomasa Mullera (5,42%). Još jedan paradoks – peti najbolji igrač godine Thomas Muller na gala svečanosti u Cirihu nije izabran ni u idealnih 11 za prošlu godinu, pa čak ni u rezervni tim?! Isti slučaj i sa osmoplasiranim Jamesom Rodriguezom (1,47% glasova).

 TOP 10 najbolje plasiranih igrača u izboru za Zlatnu loptu:

Cristiano Ronaldo 37,66% Lionel Messi 15,76% Manuel Neuer 15,72% Arjen Robben 7,17% Thomas Muller 5,42% Phillip Lahm 2,90% Neymar 2,21% James Rodriguez 1,47% Toni Kroos 1,43% Angel Di Marija 1,29%


Slično glasanju za najbolju pjesmu Evrovizije "zainteresovane strane" vodile su taktički rat oko bodova, pa su Nijemci glasali samo za Nijemce, Portugalci su ostali slijepi na poteze Lionela Messija, dok je fer-plej branio argentinski novinar Enrike Sako koji je sportski priznao da je Ronaldo ipak morao da nađe među trojicom najboljih. Za najbolje su inače pored Ronalda, Messija i Neuera, birani i Phillip Lahm, Thibaut Courtois, Rodriguez, Robben,Gereth Bale i Zlatan Ibrahimović. Balea su, samo primjera radi, iznad konkurencije vidjeli u njegovom Velsu, ali takvo mišljenje dijele i selektor Tajvana, kapiten Malte i novinar iz ostrvske državice Vanuatu. Svjetski mediji uglavnom su konstatovali da je Ronaldo zaslužio prestižno piznanje, mada ima i onih koji se sa tim – iz subjektivnih razloga – nisu saglasili. "Na kraju, bio je to Cristiano. Iako je svjetski šampion Manuel Neuer više zaslužio. Završio je tek treći. Čak i iza Messija", komentarisao je njemački Bild, dok je Kicker naveo da ni "Ronaldo nije mogao da vkeruje" kada je Thierry Henry pročitao njegovo ime? Sam Neuer nije se previše uzbudio. Kako je sam rekao: "Ronaldo i Messi su globalni brendovi". Dakle, ovaj put je bitku u možda i najvećem sportskom rivalstvu koje je svijet vidio u 21. vijeku (svaka čast Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu, ali od 2008. najbolji na planeti u mnogo jačoj, fudbalskoj konkurenciji bili su Ronaldo, Messi, Messi, Messi, Messi, Ronaldo, Ronaldo) dobio Portugalac, pa je internet preplavljen hvalospevima na njegov račun i već tradicionalnim prebrojavanjem uspjeha… Jedno mišljenje se ipak izdvojilo. Ugledni Guardian u tekstu pod naslovom "Treća Zlatna lopta potvrđuje da je Cristiano umjetnik i genije" piše… "Nedostaje nam onaj stari Ronaldo. Ti slalomi, trikovi, finte koji su mogli da dovedu do seksualnog uzbuđenja… Ali taj Ronaldo je nestao. Ovaj novi se pretvorio u zaoštreno sječivo. Kao da nam govori: Sudite mi po golovima".
Učitaj još novosti